Αντιμέτωποι με αυξημένα φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας έρχονται δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο.
Τα αποθέματά του όλο και λιγοστεύουν. Η ποσότητα του πόσιμου νερού έχει μειωθεί κατά ένα πέμπτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πλέον, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από τη λειψυδρία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης της ζήτησης και της κακής διαχείρισης του νερού. Αιτίες που δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια γης σε πολλές εκτάσεις του πλανήτη.
«Καθώς ο κόσμος τείνει να στρέφεται περισσότερο προς την υγιεινή διατροφή, η βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Η γεωργία από αρδευτικά δίκτυα παρέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων» αναφέρει ο Κου Ντονγιού, διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με πείνα και χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, ως ένα αποτέλεσμα της αποτυχίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, προειδοποιεί ο Οργανισμός.
Η λάθος άρδευση στον αγροτικό τομέα οδηγεί σε σπατάλη του νερού για αυτό απαιτείται άμεσα η βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παραγωγή των τροφίμων πρέπει να αλλάξει τόσο για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και να αποτραπεί η κατάρρευση του κλίματος.