Στα χωράφια το μάζεμα της ελιάς φέτος λόγω κορωνοϊού γίνεται μετ’ εμποδίων.
Πράσινο όσο βλέπει το μάτι, χιλιάδες ρίζες με ελιές. Ο Βαγγέλης Μάρκογλου μας δείχνει την γη που βγάζει το φημισμένο λάδι της Κρήτης.
Στα χωράφια αυτός ο ήχος σηματοδοτεί το μάζεμα της ελιάς, μία διαδικασία που φέτος λόγω κορωνοϊού γίνεται μετ’ εμποδίων.
Πρώτο πρόβλημα οι μάσκες στο χωράφι. Ο αγρότης λέει πως δεν αντέχεται το μάζεμα της ελιάς με μάσκα.
Δεύτερο πρόβλημα που έφερε ο κορωνοιός είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επιτρέπουν μέχρι 2 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο.
Τρίτο πρόβλημα οι νέοι κανόνες και οι καθυστερήσεις ακόμα και στα λιοτρίβεια. Τα προβλήματα του κορωνοιού έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα μιας δύσκολης χρονίας θα πει ο παραγωγός.
Για να βρει προσωπικό αφού δεν υπάρχουν Έλληνες αναγκάστηκε να φέρει αλλοδαπούς με τρίμηνη πρόσκληση εργασίας που έμειναν μία εβδομάδα καραντίνα, όμως και ο καρπός φέτος δεν έχει απόδοση.
Σε κάποιες περιπτώσεις η αστυνομία έχει βρεθεί στα χωράφια και έχει κόψει πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, οι αγρότες όμως αντιδρούν και λένε πως από την στιγμή που είναι κάθε μέρα για τρείς μήνες με τος ίδιους ανθρώπους στο χωράφι θα έπρεπε να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Με ραντεβού στα…ελαιοτριβεία
Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Μύρων Χειλετζάκης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
«Είναι η περίοδος που γίνεται ένα πανηγύρι στα χωράφια, στα λιόφυτά μας. Ο κόσμος έχει χυθεί έξω και λόγω της καραντίνας υπάρχουν πολύ ετεροεπαγγελματίες παραγωγοί που τώρα βρήκαν τον χρόνο και είναι έξω και μαζεύουν τις ελιές τους, που άλλα χρόνια δεν μπορούσανε επειδή δουλεύανε στις δουλειές τους. Η ζωή μας έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη, μην μας τύχει κανένα αστυνομικό μπλόκο στην πορεία μας για παραπάνω πληθυσμό ή μάσκες γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά».