Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, και Γιώργος Λαμπρούλης, πνευμονολόγος - βουλευτής ΚΚΕ, αναφορικά με τη δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοϊό που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και τις εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου.
Ο κ. Λαμπρούλης, δήλωσε οικειοθελώς ότι θέλει να βοηθήσει στο ΕΣΥ με την ιδιότητα του ιατρού, αλλά λόγω γραφειοκρατίας αναμένει.
«Όπως ενημερώθηκα και εχθές, απαιτείται μια είδους σύμβαση, που θα πρέπει να υπογραφεί από όσους γιατρούς επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας, ώστε να ενταχθούν. Είναι κατανοητό, αλλά για τις διαδικασίες αυτού του τύπου, ειδικά σε φάση πανδημίας, με τα τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προβλέψει. Εννοείται ότι θα υπογράψω όταν έρθει τη σχετική σύμβαση. Σε ό,τι με αφορά, πέρα από την ειδικότητά μου ως πνευμονολόγος, προέρχομαι από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Από τη στιγμή που θα υπερκεραστεί αυτό το γραφειοκρατικό ζήτημα, εκεί θα ενταχθώ», ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.
«Υπάρχουν αχτίδες ελπίδας. Ενώ είχαμε 25-30 εισαγωγές σε κάθε εφημερία, χτες είχαμε μόνο 13. Αυτό μας δίνει μια ελπίδα, και σύμφωνα και με τα σχετικά στοιχεία, ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί. Αυτά δε λένε πολλά για την κατάσταση στις ΜΕΘ, αλλά όπως φαίνεται τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι 300 κλίνες που διαθέτουν και τα δύο νοσοκομεία στη Λάρισα για τα ήπια περιστατικά, πιστεύω ότι είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η δυσκολία υπάρχει σε ασθενείς που πρέπει να μπουν σε ΜΕΘ. Εκεί υπάρχει πρόβλημα γιατί από τους αρρώστους που είναι στις κλίνες ήπιας νοσηλείας, κάποιοι θα χρειαστούν υποστήριξη. Όλα τα νοσοκομεία θα έπρεπε να είχαν μετατρέψει τουλάχιστον το 5-10% των κρεβατιών τους σε ΜΕΘ και ΜΑΦ», είπε από την πλευρά του ο κ. Κομνός για τη σημερινή κατάσταση στη Λάρισα.
«Στα εμβόλια οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, πολύ θετικές, και αυτή είναι η λύση για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Θα είναι ασφαλή και ο κόσμος δε θα πρέπει να έχει αμφιβολίες. Τα δύο εμβόλια που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν έγκριση μέσα στο Δεκέμβριο, έχουν δοκιμαστεί σε πάνω από 80.000 ανθρώπους. Σε αρκετές χώρες τα έχουν πάρει ασθενείς παραπάνω από έξι μήνες και δεν έχει εκδηλωθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται ο κόσμος και είναι η λύση στο πρόβλημα που έχουμε. Αρκεί να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι την άνοιξη και νομίζω ότι τότε θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών. Αν εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πάμε και στην ανοσία της αγέλης», είπε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.
«Υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις και στα φάρμακα, κυρίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που και αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά. Αυτά όμως είναι χρήσιμα στην πρώιμη φάση της λοίμωξης. Αυτά είναι εργαλεία πιο ακριβά, είναι πιο δύσκολα στην παραγωγή, άρα δεν μπορούμε να έχουμε εδώ εκατομμύρια δόσεις. Θα καθοριστούν κριτήρια σε ποιους μπορούν να χρησιμοποιηθούν», συνέχισε ο ίδιος.
«Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων στις χώρες τους. Εμείς προτρέπουμε από τη στιγμή που θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ότι θα πρέπει και οι Έλληνες να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού. Φυσικά και θα το κάνω το εμβόλιο», είπε από την πλευρά του ο κ. Λαμπρούλης.
«Ακόμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αχτίδες αισιοδοξίας υπάρχουν. Το εμβόλιο θα έρθει, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί θα περάσουν μήνες. Όλους αυτούς τους μήνες θα κινδυνεύουμε. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκα όλοι υποχρεωτικά. Αν ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα έχουμε πάλι αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Κομνός.