Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει ασφυκτική, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα εισαγωγών και διασωληνώσεων.
Θρήνος στο νοσοκομείο της Δράμας, καθώς μία νοσηλεύτρια 59 ετών «έσβησε» μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, έχοντας νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλη μία νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο ίδιο νοσοκομείο, 52 ετών, έφυγε χτυπημένη από τον φονικό ιό. Και οι δύο γυναίκες είχαν χάσει τους συζύγους τους από τον covid19.
Παρά τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μέσα σε δύο ώρες από την έναρξη της εφημερίας, 22 πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα με ύποπτα συμπτώματα.
«Η εφημερία ξεκίνησε με δύο κενά κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ 220 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Δεν χωρά κανείς εφησυχασμός» τόνισε ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσ. Παπαγεωργίου.
Με μία μικρή μείωση στις εισαγωγές ασθενών έκλεισε η εφημερία στο Γεννηματά. Ωστόσο οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν όλες γεμάτες.
Μήνυμα ελπίδας
Μήνυμα ελπίδας σε όσους δίνουν μάχη με τον ιό, στέλνει ο διοικητής του νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, που πήρε πρόσφατα εξιτήριο καθώς προσβλήθηκε και ο ίδιος από την νόσο Covid.
Σχεδόν 4.400 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα με κορωνοϊό, ενώ περισσότεροι από 800 βρίσκονται στην εντατική.
«Η πληρότητα αυτή τη στιγμής στις ΜΕΘ για κορωνοϊό στην επικράτεια είναι στο 87%» σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Την ίδια ώρα, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μελετώντας τα δεδομένα, εκτιμούν ότι σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μειωθεί κατά σχεδόν 50%.