«Αυτός ο ιός είναι σαν ένα σεισμό. Ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα συμβεί ένας μεγάλος ιός, απλά δεν ξέρεις πότε. Η αναμονή για μία πανδημία από έναν ιό είναι κάτι που στην επιστημονική κοινότητα το συζητάμε πολλά χρόνια», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κλινικός ιολόγος, καθηγητής ιατρικής ΕΚΠΑ, και εκπρόσωπος της επιτροπής για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA STORIES και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
«Υπάρχουν δύο στοιχεία που βοηθούν έναν ιό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο είναι το βιολογικό, που σημαίνει ότι ο ιός πρέπει να μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το δεύτερο στοιχείο είναι το κομμάτι του κοινωνικού δικτύου, δηλαδή αν ένας ιός περάσει από ένα ζώο στον άνθρωπο, σε μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σύνδεση με άλλες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκαλέσει πανδημία», συνέχισε ο ίδιος.
«Τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τις περιμένουμε στην Ελλάδα τέλος του χρόνου – αρχές Ιανουαρίου. Εξαρτάται από την αδειοδότηση αλλά και από τη παραγωγή – διαθεσιμότητα. Όλα συγκλίνουν στο ότι η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι εφικτή. Τέσσερεις ανεξάρτητες εταιρίες λένε το ίδιο πράγμα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στην εκπομπή μίλησε και ο Γιώργος Παλαμίδης, εθελοντής σε δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Πριν δέκα χρόνια ζήσαμε καταστάσεις με διασωληνώσεις στην οικογένειά μου με τον αδερφό μου. Όταν νόσησε το 2010 από τον Η1Ν1 και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Λίγες ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή. Άλλαξα επάγγελμα ορμώμενος από αυτό και μπήκα και εγώ στον αγώνα να καταπολεμήσουμε τον συγκεκριμένο ιό», περιγράφει ο ίδιος.
«Είμαστε μια ομάδα εθελοντών από μία οργάνωση που λέγεται One Day Sooner. Δεχόμαστε να πάρουμε μέρος στη μελέτη και μετά να επιμολυνθούμε επίτηδες από τον ιό. Όλα τα εμβόλια που βρίσκονται σε 2η και 3η φάση και κάνουν πειράματα σε ανθρώπους, τους χωρίζουν σε αυτούς που θα πάρουν το πειραματικό εμβόλιο και σε κάποιους που θα πάρουν το placebo. Μετά τους αφήνουν στην κοινότητα, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα μολυνθούν από τον ιό ή όχι. Το One Day Sooner προτείνει όσοι κάνουν το εμβόλιο να επιμολυνθούν επίτηδες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό», εξηγεί ο κ. Παλαμίδης.
«Με δεδομένο ότι τα εμβόλια έχουν γύρω στο 90% αποτελεσματικότητα και ότι θα θέλαμε το 60% του πληθυσμού να έχει ανοσία, θα θέλαμε 6-7 εκατ. να πάρουν το εμβόλιο. Επειδή, όμως και τα παιδιά έχουν κάποια ανοσία, και με 5 εκατ. εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουμε δραματική επίπτωση στην πτώση της μετάδοσης και στον έλεγχο της επιδημίας», τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.