«Η απόφαση για το αν θα μείνουν ανοιχτά ή όχι τα σχολεία εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα. Ο ΠΟΥ γενικά συστήνει ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κλινικός ιολόγος, καθηγητής ιατρικής ΕΚΠΑ, και εκπρόσωπος της επιτροπής για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA STORIES και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
«Τα παιδιά προσπαθούν να τηρούν τους κανόνες που τους έχουμε υποδείξει, φορούν τις μάσκες, προσέχουν όσο γίνεται με τις αποστάσεις. Τα παιδιά θέλουν να παίξουν να έρθουν σε επαφή, να έρθουν κοντά. Τώρα με την τηλεκπαίδευση έχουν προκύψει νέα προβλήματα. Να κατεβάσουν την εφαρμογή που πρέπει, να τηρήσουν το ωράριο, να συντονιστούμε όλοι την ίδια ώρα, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ήχου και σύνδεσης. Πιστεύω ότι πιο πολύ βοηθάει στο να κρατούν τα παιδιά μια επικοινωνία με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συγκέντρωσης. Τις πιο πολλές φορές δεν έρχονται διαβασμένα, λίγα κάνουν τις ασκήσεις, αλλά είμαστε και εμείς πιο ελαστικοί. Κάποια παιδιά είναι πιο φοβισμένα με τον κορωνοϊό από άλλα», είπε από τη μεριά της η εκπαιδευτικός Χριστίνα Γουβαλάρη.
«Τα παιδιά τα απασχολεί το θέμα της πανδημίας, όπως και τους γονείς. Έχουν αλλάξει πράγματα, στη ζωή τους, στην οικογένειά τους. Έχει αλλάξει η διάθεσή τους και σαφώς βιώνουν περιορισμούς. Μια σημαντική οδηγία είναι να διατηρείται η καθημερινή ρουτίνα τους. Ο επαρκής χρόνος ύπνου και η σωματική άσκηση προστατεύουν τα παιδιά από το να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους, αγωνία, πόνους στο κεφάλι, στην κοιλιά, τρέμουλο, ή υπερβολικό φόβο. Τα παιδιά που κάνουν μικρότερη χρήση του διαδικτύου και των video games, αυτά τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντιδράσουν με άγχος και κατάθλιψη στη νέα κατάσταση», τόνισε ο καθηγητής παιδοψυχιατρικής και διευθυντής Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΕΚΠΑ και του Γ. Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Γεράσιμος Κολαΐτης.
«Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν καταλαβαίνουν με τη μία ότι πρέπει να φορούν μάσκα. Οπότε πρέπει να τους το κάνουμε πιο απλά. Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολο να κάνουν τηλεκπαίδευση. Είμαι ευχαριστημένος μόνο και μόνο που συμμετέχει το παιδί, να μην αποκοπεί από την εκπαιδευτική διαδικασία», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τούντας, εκπαιδευτικός.