Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που ξεκινάει στη Βρετανία, το γιατί καθυστερεί η έναρξή του στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και το υγειονομικό διαβατήριο.
Σχετικά με το αν έχουν «τρέξει» τη διαδικασία του εμβολιασμού στην Αγγλία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «Η Αγγλία είναι μια χώρα με αρκετά ισχυρή επιστημονική βάση διεθνώς. Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το γεγονός ότι ο δικός μας ΕΟΦ δεν έχει παίξει τέτοιο ρόλο σε επίπεδο ΕΕ θα έπρεπε να μας στείλει κάποια μηνύματα ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ΕΟΦ».
«Σαφώς πρέπει να τρέξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Δεν μπορεί οι Βρετανοί να έχουν δώσει αυτή την έγκριση, οι Αμερικανοί να το συζητούν για τις επόμενες ημέρες, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έδωσε ανακοίνωση ότι θα το συζητήσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Τι τους λείπει και θα τους πάρει τόσο καιρό για να το συζητήσουν; Έχουμε δύο αξιόπιστους οργανισμούς που θα βγάλουν αποτελέσματα νωρίτερα. Τα ίδια δεδομένα θα εξετάσουν όλοι. Τα στοιχεία οι εταιρίες έχουν αρχίσει να τα καταθέτουν από τον Οκτώβριο», συνέχισε το ίδιο θέμα.
Αναφερόμενος στο διαβατήριο εμβολιασμού, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «Δεν είναι κάτι παράλογο το διαβατήριο εμβολιασμού, υπάρχει στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια στον τομέα της υγείας. Πολλές χώρες ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμών για να πας στη χώρα τους. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη πολιτική απόφαση και πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των εμβολιασθέντων. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να λύσουν και για την αξιοπιστία αυτών των πιστοποιητικών».
Πότε, όμως, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα;
«Να δούμε πότε θα δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Είπαν ότι μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα δοθεί η έγκριση, αν γίνει όντως έτσι και δεν έχουν ενστάσεις και αμφιβολίες, λίγο μετά την αδειοδότηση θα μπορούν να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει αυτός ο εμβολιασμός. Όλοι οι γιατροί και όλοι οι νοσηλευτές μπορούν να κάνουν ένα εμβόλιο. Δεν είναι κάτι το τραγικό ως διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Σχολιάζοντας το ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, παρά το lockdown, o ίδιος είπε ότι «Η εικόνα αυτή ανησυχεί προφανώς, αλλά η ανάλυση των τάσεων της πανδημίας δεν είναι μόνο ένα επιδημιολογικό θέμα. Χρειαζόμαστε μια επιτροπή που να υπερβαίνει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στο ποιος εμφανίζεται στο σύστημα υγείας. Πρέπει να κάνουμε τυχαίες δειγματοληψίες στον πληθυσμό για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε στο ρυθμό αύξησης της πανδημίας».
«Για εμένα το πιο σημαντικό μέτρο καταστολής της πανδημίας είναι η απόσταση του 1,5 μέτρου. Η αποκλιμάκωση δεν πρέπει να είναι ενιαία κατά τη γνώμη μου σε όλη τη χώρα. Να δούμε και τις αντοχές του συστήματος υγείας, αν μπορούμε να το ενισχύσουμε στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά πρέπει να τα δει πλέον μια διευρυμένη επιτροπή. Δεν είναι μόνο θέμα μιας επιτροπής λοιμωξιολόγων», τόνισε ο ίδιος.