Στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη μίλησαν οι κ.κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μαυραγάνης, πρώην υφυπουργός και πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού «ΕΝΩΝΩ», και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, αναφορικά με τον προβληματισμό που έχουν δημιουργήσει σε μερίδα του πληθυσμού τα σενάρια που θέλουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι υποχρεωτικό.
«Το θέμα της αποδοχής ή όχι του εμβολίου είναι καλή ευκαιρία να σκεφτούμε ως κοινωνία πώς αποφασίζουμε, με τι κριτήρια. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία όλοι μπορούμε να έχουμε άποψη, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση. Το αν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές η αποτελεσματικό χρειάζεται ειδική γνώση. Στην Ελλάδα της πανδημίας η γνώμη είναι σαν το κινητό. Όλοι έχουμε από ένα, και μερικοί από δύο. Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να αφήσουν το θέμα στους ειδικούς. Το να ρωτάμε έναν νομικό, όσο έγκριτος και αν είναι, αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο και αν είναι ασφαλές, με ξεπερνά σαν άνθρωπο λογικά σκεπτόμενο. Είναι σαν να με ρωτάτε εμένα πόσα σίδερα χρειάζονται για να χτίσω έναν ουρανοξύστη. Το εμβόλιο φτιάχτηκε την άνοιξη. Φτιάχτηκε γρήγορα γιατί υπήρχε η εμπειρία από την προσπάθεια να φτιαχτεί το εμβόλιο για τον SARS1 και τον MERS και αναπτύχθηκε νέα τεχνολογία. Είχαμε τόσα περιστατικά, τόσο γρήγορα, που πρόλαβαν να τελειώσουν οι κλινικές μελέτες. Μιλάμε για μία κρίση που χωρίς το εμβόλιο δε θα τελειώσει ούτε σε 5-10 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Ήμουν για 4 χρόνια ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή που δίνει εγκρίσεις για όλη την Ευρώπη. Οι ρυθμιστικοί οργανισμοί δεν έγιναν τυχαία. Αυτό που φοβόμαστε είναι το λάθος που έχει συμβεί στην προσπάθεια να γίνει κάτι καλό. Πριν από μερικά χρόνια γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά χρησιμοποιήσαν θεραπείες και κάποιες εγκυμόνησαν. Χρησιμοποιήθηκε ένα συνθετικό οιστρογόνο. Όταν έφεραν στον κόσμο αυτές οι γυναίκες κορίτσια, αυτά τα κοριτσάκια όταν έφτασαν στα 18 τους χρόνια έκαναν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είχαμε μια απώτερη ανεπιθύμητη παρενέργεια, που δεν την περίμενε κανείς. Οι ρυθμιστικοί οργανισμοί ψάχνουν τέτοια πράγματα, και για αυτό παρακολουθούμε το φάρμακο. Το conditional approval που έχουν πάρει τα εμβόλια, σημαίνει ότι ελέγχονται ακόμα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κούβελας.
«Έχουμε emergency use authorization. Έχουμε έκτακτη ανάγκη και δίνεται έγκριση για επείγουσα χορήγηση με το δεδομένο ότι το αναμενόμενο όφελος μακράν υπερέχει του οποιουδήποτε κινδύνου», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος από την πλευρά του.
«Αυτό που λέτε έχει να κάνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας. Είναι άλλο πραγμα. Εγώ εξηγώ τους ρυθμιστικούς κανόνες. Έγιναν πολύ γρήγορα, και πλέον αν πάρουν έγκριση, αυτή θα είναι conditional approval. Δεν είμαι εναντίον των εμβολίων, αντιθέτως. Είναι μια μεγάλη ελπίδα. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αρθούν συνταγματικές ελευθερίες ισότητας. Το ότι εγώ θα το κάνω γιατί έτσι νιώθω, δε σημαίνει ότι μπορώ να απαγορεύσω σε κάποιον να μην το κάνει. Η ασφάλεια η δικιά μου δεν γίνεται να απειλεί την ελευθερία του συνανθρώπου μου», είπε με τη σειρά του ο κ. Κούβελας.
«Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο. Ένα θέμα είναι το πρόβλημα της ασθένειας, και ένα άλλο ότι σταματήσαμε τη ζωή. Ο ΟΗΕ αρίθμησε σε 130 εκατ. τους νεκρούς, από τη φτώχια από την καραντίνα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα είναι περισσότεροι οι νεκροί από τις καραντίνες, από ό,τι από τον ίδιο τον ιό. Έχουμε δύο φάρμακα εγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Υπάρχουν και άλλα που χρησιμοποιούνται. Γιατί αυτά ο ελληνικός ΕΟΦ δεν τα δίνει; Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να είναι a la carte», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης, με την ένταση στην κουβέντα να ανεβαίνει.
«Αυτό που είπε ο κ. Μαυραγάνης ότι ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι πρέπει να ελέγχουμε τους ανθρώπους βάζοντάς τους τσιπ στο σώμα, δε συνέβη ποτέ. Είναι εντελώς ψευδές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χωμενίδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μαυραγάνη, ο οποίος αναφέρθηκε σε επίσημη δημοσίευση του MIT, που έκανε λόγο για ψηφιακό πιστοποιητικό που θα συνοδεύει το εμβόλιο.
«Ο αμερικανικός FDA που θα κρίνει αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, θα έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης του ΜΙΤ. Αν δώσει έγκριση σημαίνει ότι έχει δώσει σε αυτή την ανακοίνωση την αντίστοιχη βαρύτητα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ωστόσο, τα λεγόμενα του κ. Μαυραγάνη εξόργισαν τον κ. Βασιλακόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι «Αυτά που λέτε δεν έχουν επιστημονική βάση και είναι επιεικώς αρλούμπες. Δεν μπορείτε να λέτε αρλούμπες στην τηλεόραση. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι άνθρωποι σαν και εσάς έχουν θητεύσει σε υπουργικούς θώκους».
«Με τον ίδιο τρόπο που μας λέει ψέματα ο κ. Μαυραγάνης για τον πρόεδρο της Κίνας, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να φέρουμε έναν αστρολόγο. Γιατί να έχει λόγο ο κ. Μαυραγάνης;», είπε ο κ. Χωμενίδης.
«Έχω μία πρόταση. Εφόσον όσα λέω είναι αρλούμπες και αστοιχείωτα. Εφόσον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί αύριο το πρωί να ψηφίσει με δύο διατάξεις, ότι δεν θα υπάρχει συνδυασμός εμβολίου με μηχανισμό αποθήκευσης μέσα στον άνθρωπο, ή γενετική τροποποίηση του γενετικού κώδικα του ανθρώπου. Το προτείνουμε αυτή τη στιγμή από την εκπομπή σας, απάντησε ο κ. Μαυραγάνης.
«Η έλλειψη γνώσης δημιουργεί παραπληροφόρηση. Αυτό που είπατε σαν πρόταση λέει ότι μπορεί το εμβόλιο που θα γίνει να τροποποιήσει το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Το εμβόλιο που θα γίνει είναι εμβόλιο RNA. Το γενετικό υλικό του ανθρώπου είναι DNA. Ο άνθρωπος έχει ένζυμα που μετατρέπουν το DNA σε RNA, ποτέ το αντίστροφο. Δεν γίνεται αυτό που λέτε», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Τα εμβόλια τα καινούργια, όπως της Pfizer και της Moderna, είναι εμβόλια messenger RNA και για τη φαρμακολογία ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο. Είχαμε τρία μεγάλα προβλήματα στη δημιουργία τους. Το πρώτο είναι ότι το messenger RNA είναι ασταθές, το δεύτερο ότι δεν μπορεί να περάσει την κυτταροπλασματική μεμβράνη και το τρίτο είναι η εκλεκτική στόχευση κυττάρων. Αν αυτό μπορεί να γίνει με ένα όχημα, για το όχημα δεν υπάρχει επιστημονική γνώση, δεν ξέρουμε πώς το έκαναν. Τα στοιχεία θα ανοίξουν στις 8 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει», σημείωσε από τη μεριά του ο κ. Κούβελας.