Στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη μίλησε ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα να εμβολιαστεί το προσωπικό στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες δόσεις πρέπει να έχουν φτάσει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μένει να υπάρξει η αδειοδότηση για τη χρήση», ανέφερε ο κ. Λιγοξυγκάκης.
«Η ασφάλεια του εμβολίου έχει εγκαθιδρυθεί με τις δοκιμές και φυσικά υπάρχουν και επιστημονικές δημοσιεύσεις για το προφίλ ασφάλειας των εμβολίων. Υπάρχουν ήδη δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων και όσους εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι σε αυτά.
«Οι προτεραιότητες και στη Βρετανία είναι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, όσοι μένουν και δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας, μετά οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι άνω των 70 και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η διάθεση θα γίνει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Βρετανία», είπε σχετικά με όσα θα ισχύσουν για τον εμβολιασμό στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια των δύο δόσεων ο κ. Λιγοξυγκάκης είπε ότι «Η πρώτη δόση θα προστατεύει από τη σοβαρή πνευμονία, αλλά θα πρέπει να προσέχει κανείς γιατί η προστασία δεν είναι ολοκληρωμένη, και θα πρέπει να τηρεί όλα τα μέτρα. Μετά από 28 μέρες θα τον καλέσουν για να πάρει την επόμενη δόση που θα ολοκληρώνει τον εμβολιασμό».
«Το 90% αποτελεσματικότητα που έχουν τα εμβόλια είναι για την ατομική προστασία. Δε γνωρίζουμε αν γίνονται ασυμπτωματικοί φορείς ή σταματούν και τη μετάδοση του ιού. Αυτό θα το δούμε παρακολουθώντας τους εμβολιασμένους στον πληθυσμό. Οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους θα μπορούν να συνδιαλέγονται χωρίς προφύλαξη αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι φορείς», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με την ασφάλεια μετά τον εμβολιασμό.
«Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό έχει βρεθεί ότι έχουν ανοσία τουλάχιστον μέχρι οχτώ μήνες. Συνήθως τα εμβόλια προκαλούν μεγαλύτερη ανοσία από τη φυσική ασθένεια», πρόσθεσε.
«Παρενέργειες από όσο έχουν διατυπωθεί από τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχουν. Στην Οξφόρδη η μόνη παρενέργεια μέσα στις 20 χιλιάδες που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν ενός ανθρώπου που είχε ένα αυτοάνοσο πρόβλημα αλλά δεν το ήξερε, και χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο», κατέληξε ο κ. Λιγοξυγκάκης.