Συγκλονίζει η μαρτυρία νοσηλεύτριας ΜΕΘ του Σωτηρία η οποία προσπάθησε να νοικιάσει σπίτι και ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε διότι οι ένοικοι φοβούνταν ότι θα τους κολλήσει κορωνοϊό
«Την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι μετά λύπης του θα ήθελε να ακυρώσει τη συμφωνία μας γιατί η πολυκατοικία είναι οικογενειακή και οι συγγενείς του έπεσαν να τον φάνε γιατί μάθανε ότι δουλεύω σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο αναφοράς και φοβόντουσαν ότι θα τους κολλήσω όλους κορωνοΐο .»
Είναι τα λόγια της νοσηλεύτριας που εργάζεται τους τελευταίους εννέα μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σωτηρία. Καθημερινά καλείται να παρέχει νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς κορωνοιου με ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας . Και όμως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είχε κλείσει στο κέντρο της Αθήνας την ενημέρωσε ότι τελικά δεν θα της νοικιάσει το σπίτι του επειδή εργάζεται σε ΜΕΘ.
«Έδωσα την εγγύηση , δεν είχα κάνει συμβόλαιο με σκοπό να κάνω το συμβόλαιο την επόμενη μέρα , όπου και ακυρώθηκε τελικά για το λόγο που ανέφερα .»
Η Βαλια εργάζεται ως νοσηλεύτρια τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και στους γιατρούς του κόσμου. Έκανε την ανάρτηση χθες, αφού είχε καταλαγιάσει κάπως ο θυμός, η έκπληξη και η οργή όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της στο fb. Το περιστατικό συνέβη πριν από ένα μήνα.
«Η φύση της δουλειάς μας ήταν πάντα δύσκολη ένα παραπάνω με την πανδημία . Τα συναισθήματά μου προφανώς και αρχικά ήταν στενοχώρια και έπειτα θυμό και οργή αλλά δείχνω και κατανόηση στους ανθρώπους που δεν κατανοούν πως μεταδίδεται ένας ιός .»
Η ανάρτηση της Βάλιας έκανε το γύρω του διαδικτύου και προκάλεσε και το θυμό πολιτών για τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχτηκε η ίδια επειδή εργάζεται σε νοσοκομείο πρώτης γραμμης για τον κορωνοιο.
«Εγώ απλά ήθελα να μπει σε μια διαδικασία σκέψης ο οποιοσδήποτε πολίτης εκτός υγειονομικού χώρου. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο άλλο συναίσθημα αυτό μόνο μια ευαισθητοποίηση θέλω τίποτα άλλο , προς όλους τους συναδέλφους μου για όλο το υγειονομικό προσωπικό .»
Παρά το γεγονός ότι εξ αιτιας ελάχιστων πολιτών οι νοσηλευτές μετατράπηκαν από «ήρωες» σε θύματα κοινωνικού αποκλεισμού και ο ρατσισμός πήρε τη θεση των χειροκροτημμάτων, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας όπως τονίζει η Βάλια θα συνεχίσει καθημερινα να δίνει τη μάχη με τον ύπουλο έχθρό .