Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο «St. George's» στη Βρετανία, Γιώργος Βασιλικώστας, αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, που στη Βρετανία ξεκινά από αύριο Τρίτη. Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Υπάρχει ψυχραιμία στο Λονδίνο. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε πολλά περισσότερα από ό,τι τον Απρίλιο σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Υπήρξε μια πίεση κάτω από τις δυσκολίες της οικονομίας και χαλάρωσαν τα μέτρα και έτσι είχαμε το δεύτερο κύμα. Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί έγκριση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, έχουν επιλεγεί 50 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα ως κέντρα διανομής του εμβολίου, και από εκεί θα αρχίσει η διανομή τους από αύριο. Βεβαίως θα το κάνω το εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Βασιλικώστας.
«Πολλές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν και πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει να ζυγίσουμε και τα δεδομένα της επιστήμης και τα δεδομένα στην οικονομία. Έχω εμπιστοσύνη στις αρχές, δεν θα έδιναν ένα εμβόλιο στην κυκλοφορία αν δεν ήταν ασφαλές», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οπωσδήποτε θα θέλαμε περισσότερη ενημέρωση για το εμβόλιο. Δεν σταμάτησε όμως η ενημέρωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Νομίζω ότι τώρα αρχίζει», συνέχισε ο κ. Βασιλικώστας.
Αναφερόμενος στο συνωστισμό που παρατηρήθηκε στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που άνοιξαν, ο ίδιος σημείωσε ότι «Υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση και εδώ, σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι κρίσιμη για τα καταστήματα. Υπήρχε πίεση να ανοίξει η οικονομία. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πολύ προσεχτικοί. Το εμβόλιο προστατεύει από το να νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά δεν ξέρουμε αν προστατεύει από τη μετάδοση».
«Αν ήμουν στο Λονδίνο θα ήμουν τυχερός, γιατί μπορεί να έκανα από αύριο το εμβόλιο. Εκλιπαρώ τους Έλληνες να μην οδηγηθούν σε εικόνες συνωστισμού όταν ανοίξουμε την αγορά. Όλα μπορούν να γίνουν σιγά σιγά. Προφανώς ο κόσμος έχει κουραστεί και αντιδρά», είπε από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Όταν γίνεται μια κλινική μελέτη, σαν αυτές που έγιναν για τα εμβόλια αυτά, στο τέλος της μελέτης η εταιρία που την έχει κάνει υποβάλλει στις ρυθμιστικές αρχές τον φάκελο της μελέτης που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για κάθε ασθενή που πήρε μέρος στη μελέτη. Τώρα, δεν περίμεναν να τελειώσουν τα δεδομένα από όλους τους ασθενείς, με το που τα έπαιρναν, τα έστελναν στις ρυθμιστικές αρχές. Έτσι και οι ρυθμιστικές αρχές μπόρεσαν να τα εξετάσουν πολύ πιο γρήγορα, και να είναι έτοιμες πολύ πιο γρήγορα να κρίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, από ό,τι συνήθως», εξήγησε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας τη διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην έναρξη των εμβολιασμών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν την ώρα που γινόταν το πείραμα τα δεδομένα από τους συμμετέχοντες. Κάθε ρυθμιστική αρχή συνεδριάζει άλλη ημερομηνία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πει ότι θα εγκρίνει το εμβόλιο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Έτσι θα έχουμε παρακολούθηση για διαφορετικό χρονικό διάστημα. Η Ευρώπη θα έχει 15 ημέρες παραπάνω χρόνο παρατήρησης, από ό,τι η Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι τρεις διαφορετικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί, με διαφορετικούς επιστήμονες, και διαφορετικούς τρόπους παρατήρησης, αξιολογούν τα δεδομένα και τα βρίσκουν επαρκή. Είναι μια παραπάνω διαβεβαίωση. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, τόσο λιγότερους ανθρώπους θα χάσουμε».
«Έχω ακούσει για τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό εδώ και ένα μήνα. Το κράτος έχει δείξει ότι μπορεί να οργανώσει θέματα διαδικτύου αρκετά γρήγορα. Έχασα τη μητέρα μου το καλοκαίρι, και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τις έκανα από το διαδίκτυο. Κάτι λειτουργεί σε αυτή τη χώρα», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.