Πως αλλάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων τα social media και η ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο.
Πρέπει να ρίξουμε λίγο φως στους σχολιαστές γενικότερα, σημειώνει η Youtuber Δανάη Γεωργαντά, πιο γνωστή με το όνομα «i Mikri Ollandeza», τονίζοντας ότι «ο κόσμος μιλάει, παραπληροφορεί, κάνει σεξιστικά σχόλια, κάτι που έχει ενισχύσει η ανωνυμία του internet».
«Υπάρχουν ομαδοποιήσεις στο Twitter ή το Facebook που αν τους βλέπαμε με όρους ρωμαϊκής αρένας, θα ήταν ψηφιακοί όχλοι που κανιβαλίζουν έναν άνθρωπο» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης, ενώ η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού αναφέρθηκε στο περιστατικό με τη φωτογραφία που είχε ανεβάσει ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ με το σύντροφό του.
«Έχω δει ανθρώπους να είναι πολύ βίαιοι στα social media, να χρησιμοποιούν πάρα πολύ άγριο λεξιλόγιο, ενώ στην πραγματικότητα αν τους μιλήσεις μπορεί να κοιτούν το πάτωμα» πρόσθεσε η Τζίνα Μοσχολιού.
«Το φαινόμενο της ανάπτυξης ρητορικής μίσους διογκώθηκε τρελά μέσα από τα social media. Το Facebook, αλλά και το Twitter ήταν αυτό στο οποίο πάρα πολλές ομάδες ενεργούν –με την λογική των trolls- για τη διάχυση αυτού του μίσους» υποστήριξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας Bournemouth Univercity, Αναστασία Βενετή, σημειώνοντας ότι μπορεί να έχουν τη μορφή δημόσιας σφαίρας τα social media, ωστόσο οι φωνές δεν ηχούν το ίδιο, καθώς υπάρχουν οι followers που καθορίζουν πόσο θα ακουστεί τι θα πει ο καθένας.
«Φως, σκοτάδι, ημίφως, υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα» πρόσθεσε ο Δημήτρης Μανιάτης.