Οι συνήθως παγεροί και ψύχραιμοι Ιάπωνες επιστήμονες ξεσπούν σε χειροκροτήματα βλέποντας την κάψουλα Χαγιαμπούσα 2 να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης
Η διαστημική κάψουλα μεταφέρει δείγματα που ίσως αποκαλύψουν πώς γεννήθηκε το ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων ηλιακό μας σύστημα.
Τα δείγματα ελήφθησαν από τον αστεροειδή Ριούγκου, που σημαίνει το Παλάτι του Δράκου στα Ιαπωνικά και που βρίσκεται 300.000.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Το 2019 η κάψουλα πήρε από την επιφάνεια του αστεροειδή σκόνη αλλά και υλικά που εξόρυξε.
Οι αστεροειδείς λόγω του μικρού μεγέθους τους είναι πιθανό να διατηρούν αυτές τις ζωτικές πληροφορίες που δεν βρίσκονται στους πλανήτες λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης.
Η διαστημική κάψουλα προσεδαφίστηκε σε έρημο στη νότιο Αυστραλία.
Τα κατάφερε και η Κίνα
Έπρεπε να περάσουν 51 χρόνια για να καταφέρει μία χώρα να υψώσει τη σημαία της στη Σελήνη όπως είχαν κάνει οι Αμερικανοί το 1969.
Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Τσαν- Ζε 5 αναχώρησε την περασμένη Πέμπτη από τη Σελήνη αφού παρέμεινε δύο μέρες στην επιφάνεια της και συνέλλεξε πετρώματα.
Παράλληλα τοποθέτησε την σημαία της Κίνας στο φεγγάρι, μία σημαία από ειδικά επεξεργασμένο ύφασμα για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες της Σελήνης.
Η κάψουλα με τα πολύτιμα δείγματα θα πέσει στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα.