Χώρο και χρόνο στον Ταγίπ Ερντογάν να ξεδιπλώσει όλη τη βεντάλια των προκλήσεών του στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν και πάλι οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ζήτησε από τους εταίρους της Ελλάδας να επιδείξουν αξιοπιστία σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο αρκετές χώρες με την καθοδήγηση της Άγκελα Μέρκελ αρνούνται να αγγίξουν το ζήτημα των κυρώσεων.
Χωρισμένη στα δύο εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, δίνοντας έτσι χώρο και χρόνο στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει το μπαράζ των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπέρ των κυρώσεων τάσσονται Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Σλοβενία και Ιρλανδία.
Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, κυρίως οικονομικούς, δε θέλουν την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα και από ό,τι φαίνεται θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το καταφέρουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, θα επιβάλει κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που συμμετέχουν στις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα επανεξετάσει το θέμα των κυρώσεων την Άνοιξη του 2021.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, έσπευσε για μία ακόμη φορά να στηρίξει ανοιχτά την Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα στις Βρυξέλλες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χολουσί Ακάρ βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει την Αθήνα πως σαμποτάρει τον διάλογο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους της αναβολές των κυρώσεων στην Άγκυρα για την Άνοιξη, γίνεται για να υπάρξει συνεννόηση και με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξελίσσεται ένας ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400.
Παρά τις αντιρρήσεις του Τραμπ, το νέο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Λευκός Οίκος και Κογκρέσο «κονταροχτυπιούνται» για το νομοσχέδιο, με τον Τραμπ να απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο περιπλέκοντας τα πράγματα.