Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης κατάφεραν αργά χτες το βράδυ να συμφωνήσουν στις διατυπώσεις που περιγράφουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επιθετική τακτική που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς σκληρή ρητορική, αλλά με διεύρυνση της λίστας κυρώσεων προς την Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ισορρόπησαν το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ είναι σαφές ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Η ελληνική πλευρά από τη μεριά της αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκια για αυτή την απόφαση. «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές.
Δεν αναγνωρίζει τις κυρώσεις η Τουρκία
Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.