Η μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και η απειλή φαινομένων συνωστισμού ήταν οι βασικοί λόγοι που ανάγκασαν τους λοιμωξιολόγους να υποδείξουν την παράταση του lockdown στην αγορά, όμως στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται η Δυτική Αττική, όπου και καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.
Την πιο εύθραυστη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας καλούνται να διαχειριστούν οι λοιμωξιολόγοι που έδωσαν το πράσινο φως για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία δεν επέτρεψαν όμως το άνοιγμα της αγοράς.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και ο φόβος συνωστισμού στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι οι τρεις παράγοντες που κράτησαν κλειστή την αγορά.
Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν βέβαιο ότι το άνοιγμα της αγοράς και οι γιορτές των Χριστουγέννων θα φέρουν περισσότερα κρούσματα
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας κυρίως αν τα κρούσματα αυξηθούν μετά τις γιορτές πολύ πιθανόν να μην επιτρέπει και το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές του νέου έτους.
Σε κλοιό κορωνοιού και πάλι η Αττική με τη Δυτικη περιφέρεια να εμφανίζει πολύ υψηλό ιικο φορτίο. 392 ενεργά κρούσματα έχουν οι πέντε δήμοι μαζί με το μενίδι, ενώ 780 είναι στενές επαφές τους που ήδη ελέγχονται.
Οι ενδοοικογενειακές λοιμώξεις είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του ιου σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί.
Ελευσίνα, Μαγούλα, Φυλή, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια βρίσκονται στο μικροσκόπιο ενώ στο κάδρο μπαίνουν και τα δυτικά προάστια με τα πρώτα τεστ του ΕΟΔΥ να γίνονται στην Πετρούπολη, για προληπτικούς λόγους.
Οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα σε όποια περιοχή αγγίξει τη γκρίζα ζώνη.
Στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το σύστημα υγείας της Αττικής, καθώς μένουν 32 κλίνες κενές. Ενδεικτικά 2 κρεβάτια εντατικής έχει κενά το Γεννηματάς, 5 το Σωτηρία , κανένα το Ασκληπιείο, 7 το Αττικόν , ενώ πλήρης είναι η μονάδα στο Θριάσιο.
Η μεγάλη αγωνία των ειδικών πλέον είναι η κινητικότητα των εορτών,που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας.
Στο επίκεντρο η επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική – Οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας
Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε σήμερα (15.30΄) από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων.
Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.
Επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω Δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.