Μόλις σε 11 ημέρες, ο απολογισμός των θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας ανέρχεται σε χίλιους εξήντα έξι, παρ' ότι βρισκόμαστε σε γενικό lockdown πάνω από πέντε εβδομάδες. Την ίδια ώρα σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, προκαλώντας ασφυξία στα νοσοκομεία. " Δεν είναι καλά τα πράγματα" δήλωσε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης στο ΜEGA,
Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κορωνοίου στη χώρα παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί πάνω από ένας μήνας σκληρών μέτρων.
Πάνω από 100 θάνατοι
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.395 νέα κρούσματα, κορωνοϊού, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 102 θάνατοι συμπολιτών μας ενώ 583 ασθενείς νοσηλεύονται διασωλημένοι στις ΜΕΘ.
Συνολικά ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.066 .
Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι σκληροί παρά το γεγονός ότι η σταθεροποίηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων είναι ένα θετικό γεγονός με την πληρότητα των ΜΕΘ να φτάνει πανελλαδικά το 82% και στη Θεσσαλονίκη το 91% (τρύπημα).
«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε»
Η πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊου στη χώρα προβληματίζει τους ειδικούς, με πολλούς να εκφράζουν ενστάσεις για το τι είναι απαραίτητο να ανοίξει.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA:
«Δεν ήμουν αντίθετος εξαρχής στο άνοιγμα γιατί πίστευα ότι τα κρούσματα θα πέσουν πιο γρήγορα και το lockdown θα είχε μεγαλύτερη απόδοση και δεν είχε. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν είναι καλά και επομένως δεν νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε».
Επιφυλάξεις εκφράζουν οι ειδικοί όμως και για το click away με τον κ. Δερμιτζάκη να εκφράζει τον προβληματισμό του.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό που συμφωνούν οι επιστήμονες είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.
Συναγερμός για την Δυτική Αττική
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα στη Δυτική Αττική είναι ανησυχητικά πολλά και οι συγκεκριμένες περιοχές φέρουν ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο.
Συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ήδη rapid test, σε πολίτες της περιοχής.
Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριου Κοσμόπουλου, καθώς και των Δημάρχων και Γενικών Γραμματέων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, καθώς και «ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού κορωνοϊού».