Αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας δίνει η ευρωπαϊκή βραδύτητα στο θέμα των κυρώσεων με την τουρκική ηγεσία να συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της.
Όμως τα ελληνικά πυρά στις διακρατικές ασκήσεις στη Μεσόγειο είναι το καρφί στο μάτι της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας η οποία ενοχλείται τώρα και με τις ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και στο Αιγαίο.
Με τρεις αντί-NAVTEX η Άγκυρα θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου, Τήλου και Χάλκης.
Παρά την αισθητά πιο μετριοπαθή στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνογαλλική συνεργασία στα εξοπλιστικά προχωρά.
Σε χρόνο ρεκόρ η συμφωνία για τα Ραφάλ έρχεται εντός Δεκεμβρίου προς κύρωση στη Βουλή, ενώ αναθερμαίνεται και το σενάριο της προμήθειας των τεσσάρων γαλλικών φρεγατών με τους Γάλλους να στέλνουν νέα προσφορά στο ΠΝ το επόμενο διάστημα.
Η μετάθεση των κυρώσεων για τη Σύνοδο του Μαρτίου πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά και τις τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το «αργοκίνητο καράβι», όπως χαρακτηρίζουν την ΕΕ.
Αμερικανικό αντίβαρο
Η ελληνική διπλωματία κλίνει προς άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναγνωρίζοντας στις ΗΠΑ σημάδια ανάκτησης του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400. Νέες αιχμές για την ατολμία των Ευρωπαίων άφησε ο υπουργός Εξωτερικών.