Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων.
«Παρά τις προειδοποιήσεις μας η Τουρκία προχώρησε στην απόκτηση και δοκιμή του συστήματος S-400 από την Ρωσία. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές δοσοληψίες με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας» τόνισε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσιγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία. Με ικανοποίηση τη δέχτηκε πάντως η Αθήνα.
«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της» ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις δεσμεύοντας για σήμερα περιοχή για άσκηση μέσα στην καρδιά ήδη δεσμευμένης από την Ελλάδα περιοχής βορείως της Λήμνου και την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.
Οργή από την Άγκυρα
Για ελληνικές navtex στο Αιγαίου που καταστρατηγούν την καλή γειτονία έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
«Αυτό το θέμα έχει τύχη ακραίας εκμετάλλευσης από τον γείτονά μας. Δεκάδες NAVTEX ανακοινώθηκαν σε τρεις μήνες και μόνο δύο από αυτές χρησιμοποιήθηκαν ενώ οι άλλες όχι. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από παρενόχληση. Κάτι εξαιρετικά ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ.
Ο Ακάρ πατώντας πάνω στην ατολμία της ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις κάλεσε την Αθήνα να δει το αδιέξοδο αυτής της οδού και να προσέλθει σε διάλογο ενώ παράλληλα τόνισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες παρέχοντας στρατιωτική προστασία στα ερευνητικά σκάφη της.
Η Αθήνα παρόλα αυτά ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά για τα 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια μαχητικά Rafale, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MEGA, υπήρξε εκτενής συζήτηση την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, καθώς η συμφωνία θα έρθει στις 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τις τελικές υπογραφές στις 23 του μήνα, ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας. Παράλληλα αναθερμαίνονται και τα σενάρια των γαλλικών φρεγατών.
Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση όπου απορρίπτει και καταδικάζει την απόφαση, ενώ προσθέτει πως η Τουρκία θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή. Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δε δίστασε να πει ότι η Τουρκία δεν πτοείται από τις κυρώσεις και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.