Μια από τις σκοτεινές πτυχές που αναδεικνύει η συζήτηση για τη Συνεπιμέλεια είναι η ενδοοικογενειακή βία.
Γυναίκες που βίωσαν τον εφιάλτη στα χέρια του κακοποιητή συζύγου εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο Συνεπιμέλειας.
Η Χριστίνα χώρισε με τον σύζυγό της όταν το παιδί της ήταν 16 μηνών.
«Βίωσε πολλές φορές σκηνές βίας. Το τελευταίο περιστατικό με άφησε αιμόφυρτη μπροστά στα μάτια του παιδιού. Αν δεν προλάβαινα να το πάρω και να κλειστώ στην τουαλέτα, θα με είχε σκοτώσει» είπε με νόημα.
«Τόλμησα και κατήγγειλα την κακοποίηση. Υπάρχουν γυναίκες που δεν καταγγέλλουν την κακοποίηση του τι θα συμβεί στις ίδιες και τα παιδιά τους» πρόσθεσε.
Ωστόσο η ίδια, αναφέρεται στα προσκόμματα που θέτει η αργή απονομή δικαιοσύνης στην χώρα μας, ως αποτρεπτικού παράγοντα για ανάλογες καταγγελίες.
«Κι εγώ κάποια στιγμή σταμάτησα να καταγγέλλω. Ματαιώθηκα. Περίμενα να προστατευτώ. Με άφησε αιμόφυρτη το 2014. Η υπόθεση δικάστηκε πρωτοβάθμια το 2019 και το 2020 τελεσίδα. Και το 2018, που φέρει ακόμα το τεκμήριο της αθωότητας, του δίνουν το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί» υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Αυτοί που έχουν χάσει την επιμέλεια, ζητούν συνεπιμέλεια, για να κερδίσουν δικαιώματα και να ασκούν περισσότερη ψυχολογική πίεση ή κακοποίηση στα θύματα. Θα φτάσουμε να συνεργαζόμαστε με τους κακοποιητές μας;».
Από την πλευρά της, η Δώρα Φέγγη, η οποία έχει μια 12χρονη κόρη, αναφέρεται στο θέμα του χωρισμού.
«Όταν μια γυναίκα φτάνει σε σημείο να χωρίσει, σημαίνει ότι θέλει να φύγει από τη ζωή της ο πατέρας του παιδιού της. Δεν μπορεί να τον έχει συνέχεια μέσα στο σπίτι» υποστήριξε.
«Δεν ξέρω κατά πόσο η συνεπιμέλεια βοηθάει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι έχουν χωρίσει» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Στέλλα Σάμμου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ», το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια «θα ανοίξει την κερκόπορτα στην ενδοοικογενειακή βία, όχι μόνο κατά των γυναικών αλλά και των παιδιών».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η δικηγόρος Ευαγγελία Παπαδοπούλου Διαμαντοπούλου, το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια, όπως και ο θεσμός της Διαμεσολάβησης που ήδη υπάρχει, προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας δεν θα δίνεται η συνεπιμέλεια.