Mε αντίποινα απειλεί τώρα κυρίες και κύριοι η Άγκυρα την Ουάσιγκτον μετά από την ψυχρολουσία των κυρώσεων για το πυραυλικό σύστημα των s400. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο μεταφέροντας την οργή της Άγκυρας. Η Αθήνα εξέφρασε ανοιχτά την ικανοποίησή της καθώς η αμερικανική απόφαση πλήττει νευραλγικούς τομείς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Βράζει ο Ταγίπ Ερντογάν με το ράπισμα των αμερικανικών κυρώσεων.
«Δεν περιμένουμε κυρώσεις από την σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ αλλά στήριξη στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και όσους έχουν λογαριασμούς στην περιοχή μας.»
Οι κυρώσεις πλήττουν τον πυρήνα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς της στερούν τόσο την εισαγωγή τεχνογνωσίας όσο και πολύτιμο ρευστό.
Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις προβλέπουν:
· Απαγόρευση χορήγησης αδειών για αγαθά και τεχνολογία
· Απαγόρευση χορήγησης δανείων και πιστώσεων ύψους έως και 10 εκ δολάρια ετησίως
· Απαγόρευση βοήθειας από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών
«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιβάλλει κυρώσεις σε ένα άλλο μέλος. Ως προς τις επιπτώσεις των κυρώσεων, δεν επηρεάζουν, τουλάχιστον όσο καταλαβαίνουμε, συμφωνίες που είναι σε ισχύ.»
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τις κυρώσεις με την Αθήνα να μη κρύβει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις.
«Δείχνουν (οι ΗΠΑ) ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο στρατηγικό ένστικτο σε σχέση με αυτό που υποδεικνύεται και καταδεικνύεται από την συμπεριφορά των Βρυξελλών. Υπάρχουν θέματα ούτως ή αλλιώς για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά επίσης υπάρχει μεγάλο ζήτημα κυρίως με την οικονομική ζημιά που θα υποστεί η Τουρκική βιομηχανία αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες.»
Τα κυριότερα προγράμματα που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πλήττονται είναι
· Η εξαγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ Τ-129
· Η κατασκευή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurjet
· Η κατασκευή μεταγωγικών ελικοπτέρων Τ-70
· Η αναβάθμιση των F-16 με νέο ραντάρ AESA
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ που υπηρετεί ως διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, γνωστής ως SSB, είναι το κυρίως πρόσωπο που στοχοποιούν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την αλματώδη ανάπτυξή της και εξαγωγική της δυνατότητα, κάτι που είναι ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον.
Είναι καθηγητής, με σπουδές στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και από το 1992 έως το 2000 εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στην Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.