Το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού αναμένεται στην Ελλάδα σε λίγες μέρες και οι ειδικοί αναλύουν στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη σημαντικές πτυχές της επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέα Γραβάνη, σημαντικό ρόλο στον πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα παίξουν οι γιατροί.
«Πολλοί ρωτάν τους γιατρούς τους εάν θα εμβολιαστούν. Ο θεράπων γιατρός μας μπορεί πιο εύκολα να μας πείσει» σημείωσε, για να προσθέσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές «αλλά το ξέρουμε λίγο. Θα μάθουμε πολλά όταν μπει στην κοινότητα».
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ο εμβολιασμός να γίνεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση, ενώ αφού επισήμανε ότι πρέπει να γίνει «γρήγορα και με ασφάλεια» ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό, ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει και τους ιδιώτες γιατρούς στην διαδικασία των εμβολιασμών.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνεται πιο αυστηρή εφαρμογή της καραντίνας από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι όσο μικρότερη είναι η διάδοση του ιού, τόσο πιο επιτυχής θα είναι ο εμβολιασμός στην κοινότητα.
Ακόμα, έκανε λόγο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εάν κάποιος ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού κάνει το εμβόλιο.
Ο κ. Εξαδάκτυλος αντιτάχθηκε στην διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς όπως είπε, στον αρχικά «πολύπλοκο σχεδιασμό» προστέθηκαν και άλλοι κρίκοι «που δυσκολεύουν το πράγμα», αντί «να πάμε σε μια απευθείας σχέση ασθενούς – γιατρού».
Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν πρέπει η χώρα «να δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ, για 10 εκατομμύρια εμβόλια» στα φαρμακεία, αναφερόμενος στο αντίτιμο του ενός ευρώ που θα λαμβάνουν τα τελευταία για κάθε ραντεβού εμβολίου που θα κλείνουν.
Ακόμα, υπογράμμισε πως αργεί η επιδημιολογική πρόοδος και ότι «αν δεν δούμε τους σκληρούς αριθμούς (σ.σ. αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων) να μειώνονται σε διψήφιο αριθμό, κάθε άνοιγμα, είναι επικίνδυνο».