Ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ο διασώστης Θανάσης Ευγενικός για μια περιπετειώδη διακομιδή. Ο ασθενής με κορωνοϊό στην Αλλόνησο, που έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο του Βόλου, δεν άφηνε πολλά περιθώρια.
«Δέχτηκα χωρίς να το σκεφτώ καθόλου. Γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε εμάς, να ήμασταν εμείς στο απομακρυσμένο νησί και να μην έρχεται η βοήθεια ποτέ.»
Ελικόπτερο super puma απογειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Χίο, έκανε μια στάση στην Σκιάθο για να παραλάβει τον μοναδικό διασώστη και τον απαραίτητο εξοπλισμό κι έπειτα έφτασε στην Αλλόνησο για να παραλάβει τον ασθενή, με τελικό προορισμό τον Βόλο.
Στο ελικοδρόμιο της Αλοννήσου τον περίμενε μία ακόμη έκπληξη καθώς ο οδηγός του ασθενοφόρου ήταν ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος καλύπτει τα ρεπό του ενός και μοναδικού οδηγού.
«Ο οδηγός του ασθενοφόρου ήταν ο δήμαρχος ο Πέτρος Βαφίνης ο οποίος δεν το κάνει πρώτη φορά. Το κάνει χρόνια.»
Το πρωί δήμαρχος το βράδυ οδηγός ασθενοφόρου
«Με πήραν στις 12 τα μεσάνυχτα οι γιατροί του κέντρου υγείας να ζητήσουν τη βοήθεια μου καθώς δεν υπήρχε άνθρωπος να οδηγήσει το ασθενοφόρο. Στις 2 ήμουν στο νοσοκομείο βάλαμε τις στολές. Πήγαμε στο ελικοδρόμιο παραλάβαμε το διασώστη πήγαμε στο σπίτι του ασθενούς κάναμε όλη τη διαδικασία.»
Του ζήτησαν να πληρώσει εισιτήριο
Μόλις ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αεροδιακομιδή λίγο πριν από τις 5 το πρωί, ο διασώστης από τη Σκιάθο πήρε το δρόμο του γυρισμού με το καράβι της γραμμής. Μόνο που εκεί τον περίμενε μια έκπληξη, αφού του ζήτησαν να πληρώσει εισιτήριο.
«Πήγα στο πρακτορείο τους εξήγησα ότι ήμουν στη διακομιδή. Και μου είπε δεν με ενδιαφέρει εγώ θέλω να πληρώσεις το εισιτήριο. Απογοητεύτηκα η κοινωνία μας δεν έχει τέτοιες αρχές.»
«Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται. Ένα παιδί ξεκίνησε από τη Σκιάθο στις 2.30 τα ξημερώματα. Ταξίδεψε στην Αλόννησο, χωρίς αμοιβή, εκτός ωραρίου. Ναι, του ζητήθηκε να πληρώσει εισιτήριο 23,50 ευρώ.»
Το εισιτήριο τελικά το πλήρωσε ο ίδιος ο δήμαρχος ο οποίος μέσα από το LIVE NEWS ζητά την άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας καθώς το νησί δεν διαθέτει ούτε γιατρό γενικής ιατρικής αλλά δύο γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους.
«Θα πρέπει να είσαι τυχέρη την ημέρα που θα σε πονέσει το δόντο να έρθει ο οδοντίατρος κάθε Πέμπτη. Υπάρχει θέση μαία, δεν υπάρχει η μαία. Δεν ζητάμε γυναικολόγο, μαία ζητάμε γιατί λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να χρειαστεί να γίνει εδώ τοκετός.»
Ο 83χρονος ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος στο Αχιλλοπούλειο υπό την επίβλεψη των γιατρών και η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή.