Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση προκαλεί η επιμονή του κορωνοϊού που παρά την καραντίνα επελαύνει.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κοκκινες περιοχές που κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές με αυστηρό lockdown.
Στο κόκκινο βρίσκεται η Κοζάνη, περιοχες της Δυτικής Αττικής, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Πιερία, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Ροδόπη, τα Γρεβενά, η Πέλλα και η Λάρισα, όπου δεν αποκλείεται να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.
Στη Δυτική Αττική, στο κόκκινο βρίσκεται η Μάνδρα και η Ελευσίνα με τα κρούσματα να δείχνουν αυξητικές τάσεις.
Παρά την ανησυχία όμως και τα μέτρα η κίνηση σε όλη την Αθήνα δεν θυμίζε σε τίποτα lockdown, ο χάρτης κίνησης που βλέπουμε το μεσημέρι στη 13:00 η ώρα ήταν γεμάτος κόκκινες περιοχές που δείχνουν μποτιλιάρισμα.
Το περασμένο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 33.727 τεστ και καταγράφηκαν 1.190 κρούσματα, Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας με 552 διασωληνωμένους ασθενείς, προβληματίζει τους ειδικούς.
Το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους στις περιοχές που καλπάζει η πανδημία πρότεινε το μέλος των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μετά την πολύωρη συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων πληροφορίες λένε πως η εισήγησή τους είναι το lockdown να συνεχιστεί μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του, 0 καθηγητής Σαρηγιάννης τάσσεται υπέρ της συνέχισης του lockdown ως τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίουι .
Στην Κοζάνη βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του Πολίτη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς.
Στην Βόρειο Ελλάδα είναι και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οπόιος βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά στις εντατικές εξαιτίας του κοροναϊού, δεν είναι απλοί αριθμοί… «Εχουν όνομα και πρόσωπο. Είναι πατέρες, μητέρες, αδέλφια, φίλοι. Όταν τους θυμόμαστε, όταν τους μνημονεύουμε, τους ξαναφέρνουμε ανάμεσά μας. Όταν τους ονομάζουμε, δεν τους αφήνουμε να νεκρωθούν οριστικά», μας θυμίζει με μια συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
«Ας μη συμφιλιωθούμε με την απώλεια. Ας μη τη συνηθίσουμε. Ας μην ξεχάσουμε όσους έφυγαν, έστω κι αν η ανάμνησή τους εξουθενώνει την ηθική μας αντοχή. Αθέατοι πια, αλλά ονομασμένοι, οι νεκροί μας γίνονται φιλικοί, παρηγορητικές σκιές στη δύσκολη καθημερινότητά μας», επισημαίνει παραθέτοντας ονόματα των θυμάτων του κοροναϊού, που έχουν γίνει γνωστά, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό του πρώτου νεκρού που θρήνησε η Ελλάδα: του εκπαιδευτικού Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.
«Να τους ονομάζουμε…»
Αναλυτικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:
«Μέρες τώρα μετράμε νεκρούς στα νοσοκομεία μας, μέρες τώρα περιμένουμε με αγωνία να δούμε τον αριθμό τους να μειώνεται. Κι όμως, οι ειδικοί μας προειδοποιούν: θα υπάρξουν περισσότερα θύματα από τις επιπλοκές της νόσου. Θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί. Ήδη πλησιάζουν τις τέσσερις χιλιάδες.
Είναι μια πραγματικότητα που μας τραυματίζει συλλογικά, ένας απολογισμός που μας μουδιάζει ως κοινωνία. Γιατί οι άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά μόνοι στις εντατικές, χωρίς κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να τους κρατάει το χέρι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποχαιρετίσουν τους οικείους τους, δεν είναι «ξένοι νεκροί», απλοί αριθμοί σε μιαν αδιάφορη στατιστική. Έχουν όνομα και πρόσωπο. Είναι πατέρες, μητέρες, αδέλφια, φίλοι. Όταν τους θυμόμαστε, όταν τους μνημονεύουμε, τους ξαναφέρνουμε ανάμεσά μας. Όταν τους ονομάζουμε, δεν τους αφήνουμε να νεκρωθούν οριστικά.
Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει κάθε τόσο έναν κατάλογο νεκρών με δυο λέξεις που τους χαρακτήριζαν όσο ζούσαν. Μια προγιαγιά, που είχε εύκολο το γέλιο. Ένας παππούς που του άρεσε το μπέικον, τραγανό και ξεροψημένο. Ένας πιανίστας της τζαζ, που τον αγάπησαν οι μαθητές του. Μια νοσηλεύτρια που ξενυχτούσε πλάι στους ασθενείς της. Ένας γιατρός, λίγο πριν από τη σύνταξη. Ένας ιερέας αφοσιωμένος στην ενορία του. Εμείς, γνωρίζουμε ελάχιστους από όσους «δεν τα κατάφεραν». Τον πρώτο μας νεκρό, τον εκπαιδευτικό Μανώλη Αγιομυργιαννάκη. Τον πρωτοπόρο ορειβάτη, αναρριχητή, εκπαιδευτή Μιχάλη Τσουκιά. Την 37χρονη βοηθό ακτινολόγου Ευαγγελία Γαζέπη που εργαζόταν στο Νοσοκομείο της Νάουσας. Τον 39χρονο ντι τζέι Δημήτρη Μπέλλο. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες ακόμη. Και πλάι σ’ αυτούς οι λαβωμένες τους οικογένειες που δεν ξέρουν πώς να πενθήσουν τον «απόντα θάνατο» των αγαπημένων τους.
Ας μη συμφιλιωθούμε με την απώλεια. Ας μη τη συνηθίσουμε. Ας μην ξεχάσουμε όσους έφυγαν, έστω κι αν η ανάμνησή τους εξουθενώνει την ηθική μας αντοχή. Αθέατοι πια, αλλά ονομασμένοι, οι νεκροί μας γίνονται φιλικοί, παρηγορητικές σκιές στη δύσκολη καθημερινότητά μας»