Συνελήφθησαν ο 35χρονος γραμματεάς του τούρκικου προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος μάγειρας-ναυτικός που κατηγορούνται για κατασκοπεία.
Ο 52χρονος μάγειρας μετά την απολύση του από το πλοιάριο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο είχε επιστρέψει στο χωρίο του στην Κομοτηνή, όπου και συνελήφθη σήμερα το πρωί.
Λίγο νωρίτερα είχε συλληφθεί στη Ρόδο, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, για τον οποίο κατασκόπευε ο 52χρονος μάγειρας στέλνοντας φωτογραφίες θέσεων του ελληνικού στόλου και υλικό καταγραφής των κινήσεων του ελληνικού ναυτικού.
Περίπου 2.500 φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία ελληνικών στόλων, είχαν ανταλλάξει ο 35χρονος Γενικός Γραμματέας του Τούρκικου Προξενείου στη Ρόδου και ο 52χρονος μάγειρας ναυτικός.
Το οπτικό υλικό και τα αρχεία με σημειώσεις θέσεων στρατηγικής σημασίας αφορούσαν:
Φωτογραφίες Ελληνικών Υποβρυχίων
Κινήσεις του Ελληνικού Στόλου
Οπλισμό των Πολεμικών Πλοίων
Μετακίνησεις Ενόπλων Δυνάμεων από και προς το Καστελόριζο
Εργασίες και Σκοπιές στο Καστελόριζο.
Ο 35χρονος γραμματέας και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση.
Τι εκτιμούν στρατιωτικές πηγές
Την ίδια ώρα, ο Στρατός αξιολογεί τα στοιχεία της υπόθεσης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ζητούμενο είναι τι ήθελαν να μεταδώσουν στην Άγκυρα οι δύο κατάσκοποι.
Κι αυτό, καθώς την εποχή των δορυφόρων, δύο άνθρωποι έξω από ένα στρατόπεδο, μπορούν να μεταδώσουν πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως το ηθικό της μονάδας, ή ο βαθμός ετοιμότητάς της.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα, εξέφρασε την ενόχλησή της για την υπόθεση.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, καταδίκασε τη σύλληψη των δύο ανθρώπων, λέγοντας ότι είναι έλληνες πολίτες, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα καταστρατηγεί τη συνθήκη για τη διπλωματική ασυλία.
Πάντως, στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο κατάσκοπους.
Γίνεται προσπάθεια να φανεί εάν ο γραμματέας του προξενείου είχε και άλλους πληροφοριοδότες, ενώ η δράση του στην χώρα μας, φαίνεται πως είχε και άλλες διαστάσεις.