Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης, ψαράς, που έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ ως «Πρωταθλητής γης» για την περιβαλλοντική του ευαισθησία και το πρόγραμμά του για τον καθαρισμό των θαλασσών.
«Ο ΟΗΕ έχει αυτό το βραβείο για άτομα από 18 έως 30 ετών και αφορά τις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός με χιλιάδες αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Ο κάθε νικητής εκπροσωπεί τη δική του ήπειρο. Σε κάθε ήπειρο υπάρχουν πέντε τελικοί υποψήφιοι και μετά μια έξτρα διαδικασία αξιολόγησης ώστε να βγει ο νικητής», εξήγησε ο κ. Αραπάκης.
«Ο λόγος που κερδίσαμε είναι η δράση Mediterranean Cleanup που έχει αναπτύξει η Εναλεία και αφορά στον καθαρισμό της θάλασσας της Μεσογείου, σε συνεργασία με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Όταν φτιάξαμε την Εναλεία θέλαμε να φτιάξουμε μια σχολή αλιείας για να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Εγώ δεν είχα ιδέα από ψάρεμα, είχα σπουδάσει στην ΑΣΟΕΕ, οι δικοί μου είναι ψαράδες. Πήγαμε για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος στις Κυκλάδες. Εκεί είδαμε ότι οι ψαράδες έβγαζαν μέσα από τη θάλασσα όχι μόνο ψάρια αλλά και πολλά πλαστικά, τα οποία τα πετούσαν ξανά μέσα. Έτσι εκπαιδεύσαμε και οργανώσαμε τους επαγγελματίες αλιείς. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε με 145 αλιευτικά σκάφη από Ελλάδα και Ιταλία και καθαρίζουμε από τη θάλασσα κάθε βδομάδα 4000 κιλά πλαστικού. Αυτοί που βγάζουν το περισσότερο πλαστικό είναι κυρίως οι μηχανότρατες. Είναι μια διαδικασία που σιγά σιγά υλοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία», συνέχισε ο ίδιος.
«Ακόμα και τώρα που μιλάμε καθαρίζουμε τη θάλασσα από πλαστικό. Είναι μια δράση που τρέχει συνέχεια. Εμάς η κύρια δουλειά μας είναι αυτή και οι κύριες πηγές εισοδήματος που έχουμε είναι είτε από δωρεές, είτε από χορηγίες», ανέφερε ο κ. Αραπάκης, προσθέτοντας ότι «από τις ελληνικές θάλασσες βγάζουμε σκουπίδια από Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Τουρκία, αραβικές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Αργοσαρωνικό και τον Θερμαϊκό κόλπο».
«Δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε όλα αυτά τα πλαστικά. Κάναμε ένα σύστημα οργανωμένης συλλογής αυτών των απορριμμάτων. Οπότε τα μισά ανακυκλώνονται, και τα υπόλοιπα μισά τα μετατρέπουμε σε προϊόντα. Δημιουργούμε και θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αραπάκης.
«Ο ΟΗΕ το βρήκε αυτό που κάνουμε καθώς έχουμε κάλυψη από αρκετά διεθνή πρακτορεία τα τελευταία χρόνια. Ένα στέλεχος του ΟΗΕ μας ενημέρωσε για τον διαγωνισμό και κάναμε αίτηση. Τη δεύτερη χρονιά πήραμε τη διάκριση γιατί τους εντυπωσίασε η πρόοδος που είχαμε κάνει», κατέληξε ο κ. Αραπάκης.