«Να πάμε με εμπιστοσύνη να κάνουμε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού». Αυτό προέτρεψε τους πολίτες η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Η καθηγήτρια χαρακτήρισε τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού ως «εκδήλωση αλληλεγγύης» καθώς «δεν το κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας. Να πάμε με εμπιστοσύνη να κάνουμε το εμβόλιο. Για να μπορέσουμε να έχουμε του χρόνου Χριστούγεννα αγαπητικά και όχι μοναχικά» ανέφερε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι κάνοντας τα εμβόλια δεν εγκαταλείπονται τα μέτρα προστασίας, τα οποία όπως είπε θα χαλαρώσουν, αφότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.
Αντιδράσεις και διστακτικότητα για το εμβόλιο
Ακόμα, η καθηγήτρια, αναφέρθηκε σε όσους δεν είναι ακόμα πρόθυμοι να εμβολιαστούν.
«Υπάρχει μια διστακτικότητα για κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο θα συμπεριφέρεται όπως το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πονάει περισσότερο το μπράτσο μου, να έχω λίγο περισσότερο πυρετό. Αλλά σε μια δύο μέρες περνάει» είπε.
Και συνέχισε: «Να σκεφτεί κανείς τη πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, αν έχει ιστορικό αλλεργίας. Δηλαδή αν έχει αφυλαξία, που πέφτει κάτω, παθαίνει οίδημα στον λάρυγγα. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτές δεν σημαίνει ότι σίγουρα δεν κάνω το εμβόλιο. Πρώτα συνεννοούμαι με τον γιατρό μου».
Μάλιστα, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει σίγουρα να κάνουν το εμβόλιο. «Προφυλάσσονται περισσότερο με το εμβόλιο, γιατί ο ιός προσβάλει καρδιά, πνευμόνια, συκώτι. Άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο» υπογράμμιζε, λέγοντας ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα αναπτύξουν πολύ καλή αντισωματική ανταπόκριση στο εμβόλιο.
Τέλος, σχετικά με τις εορταστικές μέρες, η καθηγήτρια, τόνισε τη σημασία για όσο λιγότερα άτομα γίνεται στο εορταστικό τραπέζι, καθώς όπως είπε «κυρίως οι συναθροίσεις μέσα στα σπίτι μεταδίδουν τον ιό».
«Θέλουμε μετά τις γιορτές να χαλαρώσουν σιγά σιγά τα μέτρα. Δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο κύμα» εξήγησε.