Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον εμβολιασμό στη χώρα, με τα ερωτήματα να είναι πολλά.
Στη «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη βρέθηκαν ο Δημήτρης Πιατάς, ηθοποιός, ο Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της Γονιδιωματικής και Μοριακής Ιατρικής στο ΜΙΤ και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας.
Ο Δημήτρης Πιατάς, άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας ότι όλη η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, αφού κανένας δε θα μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα.
«Δε φανταζόμουν ότι θα ζούσαμε τέτοια Χριστούγεννα».
Παρεμβαίνοντας με τη σειρά του, ο κ. Κέλλης μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Εξήγησε ότι όλες οι αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στον Covid-19 «βοηθούν τον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα», δηλαδή τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν το ίδιο εύκολα με τους ενήλικες και ο ιός μπορεί να «χτυπά» με μεγαλύτερη ευκολία.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να «χτυπήσουν» αυτές τις αλλαγές του ιού.
«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη που να μας λέει ότι δε θα δουλέψουν τα εμβόλια».
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευκολότερη μετάδοση του ιού και ειδικά στα παιδιά.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτήν την στιγμή. Δεν έχει γίνει κανένα πείραμα σε εργαστήριο που να αποδεικνύει ότι ο ιός μεταδίδεται περισσότερο».
Περιγράφοντας τον τρόπο μετάλλαξης του ιού, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές γενετικές παραλλαγές, ενώ δεν είναι απίθανο η μετάλλαξη που έχει προκαλέσει σάλο στην Αγγλία να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
«Όλη η συζήτηση για την αυξημένη μεταδοτικότητα, δεν στηρίζεται σοβαρό εργαστηριακό πείραμα αλλά σε επιδημιολογικά δεδομένα».
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αν η έξαρση της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία βασίζεται σε μεταλλάξεις του ιού ή στη συμπεριφορά των Βρετανών που αγνοούν τα μέτρα προστασίας και συνωστίζονται.
Ασφαλή τα εμβόλια
Αναφερόμενος στα εμβόλια και το κατά πόσο είναι ασφαλή, ο κ. Κέλλης σημείωσε ότι ο τρόπος που ελέγχονται είναι ίδιος με εκείνον που χρησιμοποιείται και για τα υπόλοιπα εμβόλια.
«Είναι από τα καλύτερα εμβόλια που έχει εμφανιστεί ποτέ στην ιστορία της επιστήμης. Είναι κάτι πρωτοποριακό».
Από τη μεριά του, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού και το κατά πόσο επηρεάζουν το εμβόλιο, τόνισε ότι το εμβόλιο δεν φτιάχνει μόνο ένα αντίσωμα, αλλά πολλά διαφορετικά, έτσι καλύπτει πολλές ενδεχόμενες μεταλλάξεις.
«Όταν εμβολιαστώ, δε θα παράξω ένα είδος αντισώματος, φτιάχνω πολλά διαφορετικά αντισώματα».
Αμελητέες οι αλλεργικές αντιδράσεις
Οι επιστήμονες, σχετικά με τις αλλεργίες που έχουν παρατηρηθεί από τη χορήγηση του εμβολίου, σημείωσαν ότι είναι μηδαμινές μπροστά στον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά κόμη και όταν παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
Πέρα από τους ασθενείς με βαριές αλλεργίες, δεν υπάρχει σύσταση για τους υπόλοιπους να μην εμβολιαστούν.
«Δεν έχουμε λόγο να μη δίνουμε το εμβόλιο σε όλον τον κόσμο».