Μετά από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στους όρους για τις σχέσεις τους μετά το διαζύγιο του Brexit
Μετά από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στους όρους για τις σχέσεις τους μετά το διαζύγιο του Brexit.
Η κυβέρνηση Τζόνσον πανηγυρίζει ενώ οι Βρυξέλλες είναι πιο συγκρατημένες και μιλούν για μια δίκαιη συμφωνία.
Σε αντίθεση με το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Η συμφωνία, που επετεύχθη 4,5 χρόνια μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει ότι το εμπόριο μεταξύ τους θα γίνεται χωρίς φόρους και ποσοστώσεις, αλλά με νέους όρους.
Το Λονδίνο θα συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες για θέματα τρομοκρατίας, όχι όμως στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ανάπτυξης. Επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών ενώ προβλέπεται μηχανισμός επίλυσης των διαφορών μέσω διαιτησίας.
Η κυβέρνηση Τζόνσον, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
Όσοι εγγραφούν για σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια από το 2021 θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, κατά μέσο όρο 16.500 ευρώ τον χρόνο. Οσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους. Οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων.
Σχετικά με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, από τη νέα χρονιά η μετάβαση στη χώρα δεν θα είναι εύκολη για όποιον δεν διαθέτει το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής. Για τους μετανάστες προβλέπεται ένα point system, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις σπουδές, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους.