Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Σακελλίων, αναισθησιολόγος στο Κόλτσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, και Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που ξεκινάει σήμερα και στη χώρα μας.
«Εμβολιάστηκα πριν από 12 ημέρες, σε ένα από τα νοσοκομεία που ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγήθηκαν οι άνω των 80 ετών και στη συνέχεια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου», είπε ο κ. Σακελλίων.
«Αισθάνθηκα ένα βάρος στον ώμο και έναν ελαφρύ πόνο στο σημείο της ένεσης. Κάποιοι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν για ένα αίσθημα κακουχίας που κράτησε το πολύ 24 ώρες. Υπήρξαν και τρεις αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, στους 600.000 που εμβολιάστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Σήμερα είναι μεγάλη μέρα. Ζηλεύω τον κ. Σακελλίων γιατί έχει φτάσει στη δεύτερη βδομάδα μετά τον εμβολιασμό άρα κατά πάσα πιθανότητα έχει ξεφύγει από το άγχος του κορωνοϊού και την πιθανότητα να νοσήσει. Ελπίζω σύντομα όλοι μας να είμαστε στη θέση του. Σήμερα ξεκινούν και στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί και πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να εμβολιαστεί κανονικά και κατά του κορωνοϊού. «Εμβολιάζεται κανονικά, δεν υπάρχει χρονική συσχέτιση με το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να μεσολαβήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλόπουλος.
«Το σύστημα μέσω της άυλης συνταγογράφησης αφορά σε νεότερα άτομα. Ο όγκος που θα εμβολιαστεί θα λειτουργήσει μέσω των φαρμακείων. Το θέμα είναι ο ρόλος που παίζουν οι υγειονομικοί ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Ο όγκος πληροφοριών στο διαδίκτυο έχει αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσος πληθυσμός ώστε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βαλτάς.
Σε ό,τι αφορά στα της διαδικασίας, ο ίδιος είπε ότι «Θα υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο φαρμακοποιός και με το ΑΜΚΑ του πολίτη θα εμφανίζεται κατευθείαν το εμβολιαστικό κέντρο που θα πάει ο πολίτης και οι δύο ημερομηνίες και ώρες που θα εμβολιαστεί. Είναι αυτοματοποιημένο το σύστημα. Θα έχουμε πρόβλημα με κάποιους που έχουν άλλη πρώτη κατοικία στη δήλωση και μένουν αλλού. Αν ο συγκεκριμένος πολίτης γνωρίζει τον ΤΚ της κατοικίας που διαμένει, ή και τον δήμο, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, θα τον δίνει στον φαρμακοποιό και θα βγαίνει νέο ραντεβού. Δεν υπάρχει αλλαγή στα ραντεβού. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται αυτό, αυτή την ενημέρωση έχουμε. Ο όγκος του προβλήματος είναι για αλλαγές ως προς την κατοικία των πολιτών για τα εμβολιαστικά κέντρα».
«Θα πρέπει να τελειοποιηθεί το σύστημα, να ενημερώσουμε και τους φαρμακοποιούς, και με όλα αυτά μαζί νομίζω πως θα πάμε προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Προς το παρόν τα εμβόλια είναι ελάχιστα», πρόσθεσε ο κ. Βαλτάς.
«Μέχρι να φτάσουμε στον ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμένων θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 μήνες, ίσως και παραπάνω. Θα είναι μεγάλη αδικία να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές τώρα που υπάρχει μπροστά η λύση. Νομίζω ότι όλα τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα για το διάστημα που απομένει. Θα είναι κρίμα να χάσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές», είπε από την πλευρά του ο κ. Σακελλίων.
«Από την πλευρά της φαρμακολογίας, το εμβόλιο είναι η λύση, είναι πολύ προηγμένο, δεν έχει θέματα ασφάλειας. Οι λίγοι άνθρωποι που δεν πρέπει να το κάνουν είναι γνωστοί. Να τρέξει ο κόσμος να εμβολιαστεί, όσο πιο γρήγορα, ώστε να φτάσουμε σε μερικούς μήνες – ελπίζω – στη λύση του προβλήματος. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα», κατέληξε κλείνοντας ο κ. Μανωλόπουλος.