Ελαφρώς αυξημένα συγκριτικά με χθες, αν και τα τεστ που γίνονται τις τελευταίες ημέρες είναι σχετικά λίγα, είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 476 νέα.
Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι με 66 νέους, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα συγκριτικά με χθες βρίσκονται οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 467.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
Από αυτά, 5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
467 διασωληνωμένοι
Παράλληλα, 467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Από αυτούς, 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
66 θάνατοι
Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.899 (40.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο
Mερα γιορτής για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε την χτεσινή μέρα έναρξης των εμβολιασμών η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τον εμβολιασμό κατά τον κορωνοϊό.
Η ίδια η κ. Θεοδωρίδου εμβολιάστηκε και αυτή χτες και μοιράστηκε τα συναισθήματά της, ευχόμενη να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που δεν θα εμβολιαστεί.
Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα να λάβουν πρώτα το εμβόλιο και εξήγησε γιατί και πώς καταρτίστηκε αυτή η «σειρά» στη λήψη του εμβολίου.
Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο είναι τα εξής:
- Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Όσοι έχουν μεγάλη ηλικία συνήθως νοσούν βαριά και άρα έχουν προτεραιότητα.
- Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Αυτό το κριτήριο αφορά ξεκάθαρα τους υγειονομικούς.
- Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
- Υπάλληλοι για λειτουργία του κράτους.
Στη σειρά αυτή προτεραιότητα, δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες και δοκιμές εμβολίου σε ανηλίκους, οι οποίοι ευτυχώς νοσούν πολύ πιο ήπια.
Τι γίνεται με τις αλλεργίες και το εμβόλιο
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι οι αλλεργίες από εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, συγκεκριμένα μόνο 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις.
Η κ. Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική και επισήμανε ότι όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με ασφάλεια.
Μόνο όσοι αλλεργικοί παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν γνώμη γιατρού ή/και αλλεργιολόγου πριν τον εμβολιασμό τους.
Για το θέμα των μεταλλάξεων
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κοροναϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία.
Η ίδια δήλωσε τη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές απέναντι και στις μεταλλάξεις του ιού και δεν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.
«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση», κατέληξε χαρακτηριστικά.