Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ,, ο οποίος είναι ο πρώτος υγειονομικός που θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
«Ξεκινάει η πρώτη μέρα της ελευθερίας για την πόλη μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν. Το περιμέναμε με αγωνία. Είναι ένα όπλο για το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Μεταλλίδης, προσθέτοντας ότι «Ήταν ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για την επιστήμη να καταφέρουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο τόσο σύντομα. Έγινε τιτάνια προσπάθεια από όλους».
Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που ενδεχομένως να προβληματίζονται απέναντι στο εμβόλιο ο ίδιος είπε ότι «Πάντα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που θα προβληματίζονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων θα πειστεί με περισσότερες πληροφορίες. Πιστεύω ότι στους υγειονομικούς στο νοσοκομείο μας θα έχουμε καθολικό εμβολιασμό».
Τούντας: Οι Έλληνες δεν είναι αρνητικοί στα εμβόλια
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο πρώτος που εμβολιάστηκε στη χώρα μας ήταν μια νοσηλεύτρια και ακολούθησε ένας ηλικιωμένος. Αυτό συμβόλιζε τις προτεραιότητες που έδωσε η πολιτεία στους εμβολιασμούς. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μετά εμβολιάστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και θα έλεγα ότι έπρεπε να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα για να κάμψουμε τις αντιρρήσεις ή τις επιφυλάξεις ενός ποσοστού, ευτυχώς όχι μεγάλου, που έχει αντίρρηση στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Θα έλεγα ότι οι αρχηγοί που θα έπρεπε να βγουν μπροστά θα έπρεπε να είναι οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 γιατί σε αυτούς τους ψηφοφόρους καταγράφονται και τα μεγαλύτερα ποσοστά επιφύλαξης. Ειδικά αυτοί οι αρχηγοί έχουν μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έχουν να πείσουν μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν αντιρρήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού στον κόσμο. Με το ίδιο αίσθημα υπευθυνότητας θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε και τη σημερινή πρόκληση. Οι Έλληνες δεν είναι αρνητικοί στα εμβόλια», είπε ο κ. Τούντας.
«Μία κατηγορία ανήκει στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Υπήρξε εφησυχασμός ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τα λοιμώδη νοσήματα τα περασμένα χρόνια, κάτι που δεν ισχύει. Μία δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που ανησυχούν ότι το εμβόλιο έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος που συμπιέστηκε δεν έγινε σε βάρος της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Υπήρξε παγκόσμιος επιστημονικός οργασμός και τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει άλματα», σημείωσε σχετικά με όσους εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο.
«Απέναντι στις δύο αυτές κατηγορίες πρέπει να δώσουμε λογικά επιχειρήματα για να πείσουμε τον κόσμο. Αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα πειστούν βλέποντας συμπολίτες μας να εμβολιάζονται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, που αναπαράγουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Για αυτούς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τη βλακεία ακόμα και οι θεοί τη φοβήθηκαν. Η ζωή θα δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Αυτοί που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις θα δούνε να κάμπτονται μέρα με την μέρα. Εκτιμώ ότι το δεύτερο κύμα θα σβήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Σε αυτούς τους μήνες πρέπει να δώσουμε όλοι με υπευθυνότητα τη μάχη για τη ζωή μας», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα ο κ. Τούντας.
Μιλώντας για όσους αναφέρουν ότι δε θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και προτιμούν να περιμένουν το φάρμακο, ο ίδιος είπε ότι «Παρακολουθώντας την καμπύλη των θανάτων βλέπουμε ότι οι θάνατοι τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί στους μισούς. Αν μελετήσουμε το ρυθμό αυτό, οι θάνατοι στην Ελλάδα θα πρέπει να μηδενιστούν μέσα στο Φλεβάρη. Αυτό μας λέει η καμπύλη. Η επιδημία μας έχει ήδη εκπλήξει αρκετές φορές. Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Έχουμε δύο φάρμακα στα χέρια μας, το ένα είναι για την πρώτη φάση της νόσου και το δεύτερο είναι το αντιφλεγμονώδες για να αποφύγουμε τη γενικευμένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Φάρμακο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».