Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Στόχος είναι η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, την ώρα που καταγράφεται και πάλι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
Το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνεται και αυτό σε δύο δόσεις, όπως διευκρινίστηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται εντός διαστήματος 12 εβδομάδων. Το σκεύασμα της βρετανο-σουηδικής εταιρείας και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει ωστόσο διαφορετική τεχνολογία από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Μοντέρνα. Κι αυτή δεν είναι η μοναδική διαφορά του.
Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Με ανάρτηση στο twitter, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε –εν μέσω Brexit- τη βρετανική επιτυχία.
Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έχει ήδη χορηγηθεί σε πάνω από 600 χιλιάδες Βρετανούς. Χθες, η 91νός ετών Μάργκαρετ Κίναν, έγραψε και πάλι ιστορία, ως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η πανδημία εν τω μεταξύ παίρνει και πάλι εφιαλτικές διαστάσεις. Μόνον χθες, στη Βρετανία καταγράφηκαν πάνω από 53ρις χιλιάδες νέα κρούσματα και περισσότεροι από 400 θάνατοι. Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομείο στο Λονδίνο, όπου οι εντατικές έχουν γεμίσει και πλέον ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται σε μονάδες στο Γιόρκσαϊρ.
Νέα μελέτη πάντως κατέδειξε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, είναι κατά 54% πιο μεταδοτικό –λιγότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 70% αυξημένη μεταδοτικότητα, συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος.