Την επέκταση ή την παράταση των lockdown μελετούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων. Στη Βρετανία υπέρ της επιβολής Lockdown τάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέου εθνικού lockdown είναι η Αγγλία όπου τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Με τη χώρα να καταγράφει σχεδόν 55 χιλιάδες μολύνσεις και 454 θανάτους ημερησίως, η κυβέρνηση Τζόνσον αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ και το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ εθνικού lockdown.
Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα όριά τους και το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός πάντως κάλεσε τους γονείς σε άλλες περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.
Η Γερμανία ενδέχεται να παρατείνει το εθνικό lockdown και πέραν της 10ης Ιανουαρίου. Παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα, η χώρα κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο περισσότερα από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα και 246 νεκρούς.
Η απόφαση για την παράταση των μέτρων αναμένεται αύριο στη συνάντηση της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Με φόντο τη νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού πολιτικοί και αξιωματούχοι υγείας ζητούν την άρση των περιορισμών μόνο όταν το ποσοστό επταημέρου πέσει κάτω από τα 25 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Κόντε σκέφτεται να παρατείνει την ισχύ της «κόκκινης ζώνης» σε ολόκληρη την χώρα, τα σαββατοκύριακα, μέχρι και τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κλειστά σχεδόν όλα τα καταστήματα από βράδυ Παρασκευής μέχρι πρωί Δευτέρας για ακόμα τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, καφέ- μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο με take away και κατ΄ οίκον παράδοση. Η Ιταλία κατέγραψε περισσότερα από 14 χιλιάδες κρούσματα και 347 νεκρούς σε μία μέρα.