Παρά τα μέτρα, τo επικείμενο άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι και κάνουν λόγο για μια απόφαση βιαστική
Την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καλείται να πάρει αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τα λύματα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων, οι φόβοι για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά τις γιορτές είναι διάχυτοι και τα μαθηματικά μοντέλα επιστημόνων δείχνουν ότι ο δρόμος στη μάχη με τον κορωνοϊό, παραμένει ανηφορικός.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναλειτουργήσουν στις 11 Ιανουαρίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό, με μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, ενώ το σχέδιο για την επιστροφή στα θρανία προβλέπει κλιμακωτή προσέλευση, διαφορετικά διαλείμματα και χρήση όλων των εισόδων για την αποφυγή του συγχρωτισμού.
Παρά τα μέτρα, τo επικείμενο άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι και κάνουν λόγο για μια απόφαση βιαστική.
«Αιφνιδιαστήκαμε την Παρασκευή γιατί δεν είχαμε ακόμα πάρει τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, βάσει σχεδίου επιστρέφει το click away, αλλά αυτό όπως τονίζουν ιδιοκτήτες καταστημάτων που το έζησαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δεν είναι ικανό να φέρει τη λύση.
Τα δύσκολα όμως στη μάχη με τον κορωνοϊό φαίνεται πως δεν έχουν περάσει. Το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.
Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.
Σαρηγιάννης: Στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας
Για την αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται το επόμενο διάστημα και το lockdon που βιώνουμε μίλησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην εκπομπή «Live News» του MEGA
«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αρθιμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».
Ένα από τα μέτρα που ο καθηγητής πρότεινε είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και ο έλεγχος ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Ακόμα ο ίδιος ανέφερε ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αυξάνει την διασπορά αλλά όχι σημαντικά.
Όσον αφορά για τον εορτασμό του Πάσχα o κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε τώρα και τον Φεβρουάριο.