Επικρατεί πλέον ηρεμία στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας μετά από μια πάρα πολύ έντονη μέρα.
Όχι όμως και στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο θυμίζει στη κυριολεξία καζάνι που βράζει.
Έγιναν δει πάρα πολλά πράγματα μέσα σε αυτή τη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ και δυστυχώς λίγο πριν το τέλος δεν σταματάει να εκπλήσσει.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εμπρηστική ομιλία που έκανε πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια παρότρυνση προς τον εξαγριωμένο κόσμο και αυτό ενδέχεται να αποδειχτεί το μοιραίο πολιτικό του λάθος.
Το έχουμε πει πολλές φορές ότι για τους παραδοσιακούς συντηρητικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο Τραμπ ήταν ένα ξένο σώμα.
Υπήρχε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα μια όχι και τόσο εύκολη συγκατοίκηση. Παρόλα όμως αυτά, ο Τραμπισμός είχε αλώσει και φαινόταν να ελέγχει μέχρι και σήμερα το κόμμα.
Τα σημερινά, όμως, γεγονότα φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και η οποία γίνεται επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων.
Κι αυτό φαίνεται με τις παραιτήσεις στελεχών του Λευκού Οίκου αλλά και του Σύμβουλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Και θα φανεί και πολύ ξεκάθαρα στην ψηφοφορία που γίνεται για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερουσία, όπου σίγουρα οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί θα κρατήσουν αποστάσεις από την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
Και πλέον έχει ανοίξει ξεκάθαρα η συζήτηση για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία μπορεί να γίνει με 2 τρόπους.
Είτε μέσω του γνωστού impeachment, τη διαδικασία δηλαδή της καθαίρεσης στο Κογκρέσο, όπου παρά τη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευθεί, παραμένει άγνωστο αν θα υπερψηφιστεί από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει η περίφημη 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι ο αντιπρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει μια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου χωρίς να το γνωρίζει ο πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να αποφασιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία η καθαίρεση του προέδρου αν κριθεί ότι λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα συνταγματικά του καθήκοντα.
Ασκούνται σίγουρα μεγάλες πολιτικές πιέσεις υπό το βάρος αυτών των πρωτόγνωρων γεγονότων, αλλά δεν γνωρίζουμε το τι θα αποφασίσει ο Μάικ Πενς να κάνει.
Το σίγουρο πάντως είναι αύριο ξημερώνει μια νέα πολιτικά ημέρα για την Ουάσιγκτον, τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο, και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι περισσότερο απομονωμένος από ποτέ.