Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κορωνοϊού έκρουσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Αν ακούω ότι οι νεκροί είναι λίγοι, δεν πήραμε κανένα μάθημα. Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μη πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Γενάρη. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει το κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε.
«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά στην Θεσσαλονίκη και εν γένει την βόρεια Ελλάδα, που έως τώρα επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε τον Οκτώβριο.
«Τότε έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα και δεν λήφθηκαν. Δεν υπολογίστηκε το ιικο φορτίο και η διασπορά. Αφέθηκε ο ιός και έκανε μεγάλη καταστροφή.
Ακόμα την βιώνουμε» σημείωσε, υποδεικνύοντας την αργή αποκλιμάκωση των εισαγόμενων στις ΜΕΘ αλλά και όσων εκδημούν από την Covid-19.
Η συμβολή της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Στην συμβολή και στον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας ως προς την ανάσχεση του κορωνοϊού στάθηκε η γενική γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου του Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
«Να δούμε το σύνολο των νοσούντων σχετικά με τους νεκρούς. Πολλά περιστατικά θεραπεύτηκαν στην πρωτοβάθμια υγεία, με σωστή αξιολόγηση από τους γιατρούς τους. Πολλά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι τους. Αυτό βοήθησε να μη φτάσουν ασθενείς στα νοσοκομεία» υποστήριξε.
Και στο βάθος ανοσία
Την πεποίθηση ότι θα αργήσει να πραγμοτοποιηθεί η γνωστή «ανοσία της αγέλης» από τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωνόπουλος.
Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός πάει καλά ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, στα τέλη Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η ελάττωση της πίεσης στις ΜΕΘ και εν γένει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.