Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη.
Ειδικότερα, Περισσότεροι από 32.000 Βρετανοί νοσηλεύονται στις πλημμυρισμένες εντατικές των βρετανικών νοσοκομείων. Το ένα τέταρτο των ασθενών είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.
Ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στις φιάλες οξυγόνου, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για μάχη με το χρόνο.
Την ίδια ώρα η πανδημία συνεχίζει την επέλαση της στη Βρετανία παρά το λόκνταουν. Χθες τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 46.000. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Χθες στη Βρετανία άνοιξαν επτά μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να εμβολιάσει περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Σάλος με την ποδηλατάδα Τζόνσον
Οι επικεφαλής του αγγλικού ΕΣΥ προειδοποιούν τους Βρετανούς ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες από την αρχή της πανδημίας.
Όμως πολλοί Βρετανοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, και εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανόνες του lockdown, οργανώνοντας πάρτι ακόμη και τραπέζια τζόγου στα υπόγεια των σπιτιών τους.
Η επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ με άρθρο της σήμερα στους Times χαρακτηρίζει εξωφρενικό το γεγονός ότι μία μειοψηφία Βρετανών όχι μόνο δεν τηρεί τα μέτρα, αλλά με απροκάλυπτο τρόπο οργανώνει συνάξεις σε κλειστούς χώρους, τραπέζια τζόγου σε υπόγεια σπιτιών ενώ η αστυνομία έχει διακόψει ρέιβ πάρτι σε κλειστές στοές κοντά σε σταθμούς τρένων.
Όλα αυτά ενώ το Λονδίνο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης των κρουσμάτων ενώ Από την ημέρα των Χριστουγέννων μέχρι σήμερα οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 81%. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα με μεγαλύτερη συχνότητα και ότι το lockdown ενδεχομένως να γίνουν ακόμη σκληρότερο.
Τις προειδοποιήσεις αυτές δεν βοήθησαν πάντως οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κάνει ποδήλατο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, φτάνοντας 11 χιλιόμετρα μακριά από την πρωθυπουργική κατοικία, εικόνες που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία
Γερμανία
Οι νεκροφόρες φτάνουν όλο και πιο συχνά στα αποτεφρωτήρια στη Γερμανία μαρτυρώντας την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό.
Ο καθημερινός απολογισμός των θανάτων ξεπερνά κατά πολύ τους αριθμούς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ με περισσότερους από 1.000 θανάτους.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη χώρα όπου καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα.
Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές επέβαλαν νέα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν το τέλος του Ιανουαρίου ενώ οι Γερμανοί μπορούν να συναντιούνται μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό.
Σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, απαγορεύονται τα ταξίδια σε απόσταση, μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων.