Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλειος Παπακώστας εξήγησε στο MEGA Stories και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου τι χρειάζεται για να παραχθεί ένα deep fake βίντεο.
«Ουσιαστικά χρειάζονται πάρα πολλές φωτογραφίες ή βίντεο από το ίδιο άτομο, στη συνέχεια στιγματίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου και στη συνέχεια η μηχανή, με αυτά τα δεδομένα μπορεί να το αναπαράξει με τα fake χαρακτηριστικά» σημείωσε ο κ. Παπακώστας.
«Εγκληματίες χρησιμοποιούν νέες τεχνικές, όπως η μηχανική μάθηση ή η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να δημιουργήσουν αρχεία ήχου ή βίντεο όπου μιλούν ή εμφανίζονται άνθρωποι, με σκοπό να κάνουν πιο ρεαλιστική αυτή τη συμπεριφορά και να εξαπατήσουν ή να επηρεάσουν ανθρώπους. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε» συμπλήρωσε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Η αλήθεια είναι ότι τροφοδοτούμε μόνοι μας με πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα και θα πρέπει να δούμε τι δημοσιοποιούμε στα social media και ειδικότερα όσα απεικονίζουν το πρόσωπό μας» υπογράμμισε ο κ. Παπακώστας.
Ο διευθυντής της ΔΗΕ, αναφέρθηκε σε μια περίπτωση deep fake βίντεο, όπου ένας διευθυντής πολυεθνικής συνομιλώντας με συνάδελφό του, τον έπεισε με deep fake αρχείο ήχου να μεταφέρει 250.000 δολάρια σε λογαριασμό ο οποίος ανήκε σε απατεώνες.
«Οι τρόποι για να αμυνθεί κάποιος σε αυτό είναι η κριτική σκέψη, βλέποντας δηλαδή το βίντεο να παρατηρήσει ποιος το αναπαράγει, γιατί και αν αυτά που λέει το πρόσωπο τα λέει συχνά, αλλά υπάρχουν και εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό που αναγνωρίζει αυτό το υλικό και παρουσιάζει μια ποσόστωση για την πιστότητά του.
Παράλληλα, ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως το 96% των περιπτώσεων που έχει χρησιμοποιηθεί deep fake βίντεο είναι για εκδικητική πορνογραφία. «Απαιτείται μια παγκόσμια λύση, απαιτείται ουσιαστικά εναρμόνιση νομοθετικών πλαισίων και διαδικασιών» πρόσθεσε ο διευθυντής της ΔΗΕ για τη λύση του προβλήματος.
Όπως σημείωσε η διευθύντρια του CSI Institute και υπ. διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Κέλλυ Ιωάννου, τα deep fake βίντεο ξεκίνησαν το 2018, μέσω του Reddit, όταν ένας χρήστης ανέβασε ένα εργαλείο όπου κάποιος μπορούσε να πάρει τα πρόσωπα ανθρώπων και να τα προσθέσει σε υλικό πορνογραφίας. «Στην εποχή μας, όπου ο καθένας έχει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ανεβάζει φωτογραφίες, μπορεί να συμβεί στον καθένα» πρόσθεσε.
«Στη χώρα μας, τα περιστατικά είναι πάρα πολύ λίγα» τόνισε η κυρία Ιωάννου, προσθέτοντας πως τα deep fake βίντεο επικεντρώνονται σε βίντεο πορνογραφίας και κυρίως εκδικητικής πορνογραφίας.