Πανευρωπαϊκό lockdown εισηγείται Γερμανός λοιμωξιολόγος εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το σκληρότερο lockdown το έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Λιβάνου, με κλείσιμο ακόμα και των σουπερμάρκετ.
Εικόνες Ουχάν στη Βηρυτό. Ούτε άνθρωποι, ούτε αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την επιβολή σκληρού lockdown.
Από χθες και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα ισχύει 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς οι αρχές δυσκολεύονται να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Γερμανία
Το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλλει στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ, λόγω του φόβου που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Ένα από τα πιθανά μέτρα είναι η διακοπή όλων των συγκοινωνιών.
Γαλλία
Στις 18:00 το απόγευμα αντί στις 20:00 το βράδυ θα ξεκινά από το Σάββατο η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στη Γαλλία.
Το μέτρο θα ισχύσει για τουλάχιστον 15 ημέρες και δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε καθολικό lockdown εάν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Πορτογαλία
Καθολικό lockdown, παρόμοιο με αυτό του περασμένου Μαρτίου, για τουλάχιστον ένα μήνα αποφάσισαν οι αρχές της Πορτογαλίας.
Ιταλία
Έως τα τέλη Απριλίου παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία. Τα ταξίδια από περιφέρεια σε περιφέρεια απαγορεύονται ενώ για είσοδο στη χώρα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού 48 ωρών.
Βρετανία
Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί που κάνουν το εμβόλιο ξεκινούν να κλείνουν και τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες υπάρχει μεγάλη και ξαφνική αύξηση στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, ειδικά σε άτομα άνω των 50 που κάνουν το εμβόλιο.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα ισχύει καραντίνα δέκα ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα απαγορεύονται οι πτήσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Πορτογαλία, υπό τον φόβο του νέου στελέχους του ιού που εντοπίστηκε στην Βραζιλία.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο, ενώ οι μέρες καραντίνας μπορούν να μειωθούν σε 5 εφόσον κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους και βγει αρνητικό.
Διχάζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια βρίσκει θετική την Κομισιόν αλλά ακόμη δεν συναινούν όλα τα κράτη.
Οι Βρυξέλλες ψάχνουν μια μέση λύση αλλά προκύπτουν ζητήματα για την πρακτική εφαρμογή του.
Ρουμανία και Γερμανία σημειώνουν πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι κάτι που θα διχάσει τις χώρες της Ευρώπης αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, με την Κομισιόν να ψάχνει την χρυσή τομή.