Την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε η Πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Φαίνεται να ελέγχουμε την κατάσταση. Πολύ ευχάριστο που ανοίγουμε. Όμως εύκολα γυρνάνε τα πράγματα. Ανοίγουμε, και ανοίγουμε προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα, για να μείνουμε με λίγα κρούσματα. Είναι απαραίτητο να ανοίξουμε. Αλλά εξαρτάται τι επαφές θα έχουμε και πόσο προσεκτικοί θα είμαστε. Να βγούμε από το σπίτι, αλλά να βγούμε με ασφάλεια» σημείωσε.
«Αν προσέχουμε και τηρούμε τα μέτρα, η κινητικότητα μπορεί να αυξήσει ελάχιστα τα κρούσματα. Στο χέρι μας να κρατήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της πανδημίας. «Γενικότερα τα κατάφεραν καλά τα νοσοκομεία, παρά την μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη. Μαθαίνουμε όσο περνάει ο καιρός. Δεν είναι θέμα μόνο ετοιμότητας συστήματος υγείας. Αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ούτε το καλύτερο σύστημα υγείας» ανέφερε.
Σε ότι αφορά στα σχολεία, υπογράμμισε, πώς εάν την προσεχή εβδομάδα τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά «τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να είναι στα σχολεία».
Η πορεία του εμβολιασμού και η συλλογική ανοσία
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκκίνησε χθες η διαδικασία εμβολιασμού των άνω των 85 ετών συμπολιτών μας σύμφωνα με τον καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργο Παπαζήση.
«Χθες εμβολιάστηκαν 5.000 άτομα. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Κύλησε καλά σαν πρώτη μέρα» υποστήριξε.
Ακόμα, ο καθηγητής σχολίασε τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, μέσω του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.
«Για να υπάρξει συλλογική ανασία πρέπει να εμβολιαστούν τα 2/3 του πληθυσμού. Δεν ξεκινήσαμε άσχημα. Έως τώρα, έχουν εμβολιαστεί 80.000 άνθρωποι. Όμως χρειάζεται επιταχυνθούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού. Πρέπει να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς το μήνα εάν θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να φτάσουμε στον στόχο της συλλογικής ανοσίας» εξήγησε.
Τέλος, σημείωσε πως, παρότι με την πρώτη δόση του εμβολίου αναπτύσσει αντισώματα ο οργανισμός, είναι απαραίτητα η δεύτερη δόση του εμβολίου «ώστε να πάρουμε το μέγιστο από τα εμβόλια αυτά».