Διευρυμένη συναίνεση συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, όποτε κριθεί σκόπιμο, για την επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Στη συζήτηση θα παρέμβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενόψει και των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας.
Επειδή το νομοσχέδιο αλλάζει τα όρια της επικράτειας χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία, για αυτό και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, 151 ψήφοι για να «περάσει».
Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», θα στηρίξουν το νομοσχέδιο και για αυτή τη διακομματική συναίνεση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τους λεονταρισμούς γιατί η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο.
Για το θέμα των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα τεθεί κανένα ζήτημα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο ίδιος διέψευσε ότι υπήρξε διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Νωρίτερα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αμήχανη στρατηγική, ενώ έκανε λόγο για θολά σημεία στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών.
Τέλος, η κ. Γεννηματά από την πλευρά της, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, ωστόσο σημείωσε ότι έπρεπε να συνοδευτεί με επέκταση των θαλασσίων ζωνών μας νότια και ανατολικά της Κρήτης.