Με αλεξίσφαιρα γιλέκα θα παραστούν οι δημοσιογράφοι στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα, δεκάδες μέλη της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν στο Καπιτώλιο έχουν απομακρυνθεί από τη φύλαξη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν σχέσεις με ακροδεξιούς.
Ο Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στο Ντέλαγουερ, και λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον προκειμένου να ορκιστεί, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε όσους τον βοήθησαν να εκλεγεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δε θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Πρωτόγνωρη η σημερινή ορκωμοσία για τις ΗΠΑ
Στην τελική ευθεία έχει μπει η Ουάσιγκτον, που ετοιμάζεται για μια προεδρική ορκωμοσία που παρόμοια δεν έχει υπάρξει στην ιστορία των ΗΠΑ.
Οι δημοσιογράφοι κυκλοφορούν με αλεξίσφαιρα γιλέκα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας και τα μέτρα είναι πρωτόγνωρα, με την πόλη να βρίσκεται στα άκρα.
Οι διοργανωτές προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την παράδοση, και θέλουν να δώσουν εορταστικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν 191.500 σημαίες στον Εθνικό Κήπο, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό, ωστόσο δεν υπήρχε κόσμος να το παρακολουθήσει. Όλη η έκταση είναι αποκλεισμένη με φράχτη και δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.
Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η άνοδος του Μπάιντεν στην εξουσία
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο λέκτορας του πανεπιστημίου Columbia και σύμβουλος στρατηγικής πολιτικής, Νικόλαος Κατσίμπρας, αναφορικά με το σηματοδοτεί για την Ελλάδα η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία.
«Στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι προτεραιότητες είναι τρεις. Πρέπει ο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την εσωτερική πόλωση, τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και έχουμε και τις απαρχαιωμένες υποδομές. Στο εξωτερικό, είναι η αντιμετώπιση της ζημιάς που έχει κάνει η διακυβέρνηση Τραμπ στη γενική εικόνα της Αμερικής», είπε ο κ. Κατσίμπρας.
«Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ. Ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Είναι δύσκολο, να δούμε πώς θα μπορέσει να φρενάρει τον αντίκτυπό της ο Μπάιντεν», συνέχισε ο ίδιος.
«Στις ΗΠΑ, στα προβλήματα, πάνω από όλα είναι το Ιράν, και ακολουθούν θέματα με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Τουρκία εξετάζεται υπό το πρίσμα αυτών των προτεραιοτήτων. Ο Μπάιντεν είναι πολύ κοντά στην ελληνική κοινότητα, θα έλεγα πιο πολύ από κάθε άλλο Αμερικανό πρόεδρο. Προσωπικά ο ίδιος είναι πολύ κοντά με στελέχη της ομογένειας και έχει κάνει πράγματα για την Ελλάδα όταν ήταν στη Γερουσία», τόνισε ο κ. Κατσίμπρας, προσθέτοντας ότι «Ο Πομπέο είχε καλή στρατηγική και χειρισμό στα θέματα της Τουρκίας. Το ζήτημα είναι πώς ο νέος ΥΠΕΞ θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα».