Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα θέματα που είναι στο τραπέζι να αφορούν τον ρυθμό του εμβολιασμού στη χώρα αλλά και την επόμενη μέρα.
Μιλώντας στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη, ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, σημείωσε ότι με το που βγήκε το εμβόλιο η χώρα ανταποκρίθηκε με τον ταχύτερο τρόπο προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν.
«Είμαστε στον στόχο να έχουμε κάνει δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το τρίτο εμβόλιο και την έγκρισή του, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι είναι θέμα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την ερχόμενη Πέμπτη στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η χώρα μας κινείται πολύ αποφασιστικά σε μια εποχή που η πανδημία έχει επηρεάσει όλον τον πλανήτη και είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο».
Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς σε δομές προσφύγων & μεταναστών
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε το 2020, όσον αφορά τον κορωνοϊό, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη.
«Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών για το πότε πρέπει να εμβολιαστεί αυτός ο πληθυσμός», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι διαμένοντες στις δομές αυτές.
Κρατήσαμε την οικονομία στα πόδια της
Παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία «καταφέραμε να κρατήσουμε την οικονομία στα πόδια της», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, λέγοντας ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, από τη μία βοήθησαν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν το λουκέτο, από την άλλη κράτησαν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε «υψηλό επίπεδο».
«Η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά»
Για αποτυχία του χρονοδιαγράμματος των εμβολιασμών, που είχε θέσει η κυβέρνηση, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να περιλαμβάνει «ένα αποκεντρωμένο σύστημα».
«Πρέπει να υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός, που για την ώρα είναι ελλιπής».
Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στη δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα «ολιστικό πρόγραμμα στήριξής του».
«Να μη δημιουργούμε εντυπώσεις»
Αναφορικά με το θέμα της πατέντας, που έχει αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ φουντώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι «η ανάγκη πολλών εμβολίων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θέτει μετ΄ επιτάσεως το θέμα μιας διαφορετικής προσέγγισης σε αυτό που ονομάζουμε πατέντα».
«Προτείνουμε μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος παγκόσμιας συνεννόησης πρόσβασης στην πατέντα», είπε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα υγείας και του δικαιώματος στη ζωή.
«Υπάρχουν θετικά & αρνητικά»
Για θετικά και αρνητικά δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό στη χώρα έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας, σημειώνοντας, ως θετικό, ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εμβόλια».
«Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ ευνοείται».
Ωστόσο, είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είναι σαφής, αφού δεν ξέρουμε ακόμη τι θα συμβεί με τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 85 ετών.
«Οι κυβερνητικοί μάς είπαν πολλά πράγματα που δεν έστεκαν. Υπάρχουν πολλές ασάφειες».
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο τρέχουν οι εμβολιασμοί.
«Ο ρυθμός ο σημερινός δεν βγάζει πουθενά».