Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και επίσημα σήμερα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιείται στη σκιά της πανδημίας, της εισβολής στο Καπιτώλιο αλλά και δίχως τον απερχόμενο πρόεδρο για πρώτη φορά από το 1869
«Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στο κομμάτι το κοινοβουλευτικό και των σχέσεων υπερκομματικά, μιλάμε για μια τεράστια εμπειρία δεκαετιών, έχει πάρα πολλές προσωπικές σχέσεις με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, οπότε αν υπάρχει κάποιος πρόεδρος που έχει και την εμπειρία και τη γνώση και τις προσωπικές σχέσεις για να επιδιώξει μια λύση είναι ο Μπάιντεν», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Κατσίμπρας Ελληνας λέκτορας του Columbia.
Από πλευράς του ο κ. Φίλης καθηγητής γεωπολιτικής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την γενική πολιτική αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στη γύρω περιοχή, οι κινήσεις του κ. Πομπέο είναι ενδεικτικές. Αυτό συνδιάζεται με το πρόβλημα αξιοπιστίας της Τουρκίας στη δυτική συμμαχία».
Ο κ. Υφαντής προς την ίδια κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε περιβάλλον κρίσης, το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες «είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ βασικό κρίσιμο ρόλο υπό τον Τζο Μπάιντεν πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, θα αρχίσουν πάλι να βλέπουν την Αν. Μεσόγειο ως έναν ενιαίο χώρο που χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, σε αυτή την αρχιτεκτονική η Τουρκία θα μπορέσει να επιστρέψει υπό όρους».
Το μέλλον της ομογένειας υπό την επιρροή του νέου προέδρου των ΗΠΑ συζητήθηκε μεταξύ άλλων. Με τον κ. Κατσίμπρα να αναφέρει ότι ο Μπάιντεν έχει άμεση παραδοσιακή σχέση με τον ομογένεια εδώ και δεκαετίες»