Τη λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση του ποσοστού ρύπανσης στην ατμόσφαιρα ζητούν οι επιστήμονες.
Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 7 εκ. άνθρωποι στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η μείωση ωστόσο της μόλυνσης του αέρα στα επίπεδα που συνιστά, θα μπορούσε να επιτρέψει την αποφυγή περισσότερων από 50.000 θανάτων ετησίως στην Ευρώπη, τονίζουν ερευνητές.
Η έρευνα αυτή δείχνει ότι πολλές πόλεις δεν κάνουν ακόμη αρκετά για να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, πνευμονικές και καρδιαγγειακές ασθένειες καθώς και καρκίνο.
Οι επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία διαπιστώνονται ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου τα επίπεδα της ρύπανσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Έκκληση για ταχεία δράση απευθύνουν οι ειδικοί.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν την οδική κυκλοφορία, την βιομηχανία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, αλλά και την θέρμανση με την χρήση ξυλείας και άνθρακα.
Στη χώρα μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 1 στους 10 πρόωρους θανάτους ετησίως, με τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγραφής να αφορούν στους πληθυσμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.