Στην πράξη θα κριθεί το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας για διαδηλώσεις με κανόνες, χωρίς κυκλοφοριακό έμφραγμα αλλά και με ελεγχόμενα τα "μάτια" που θα καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν στους δρόμους.
Το 2019 σε ολόκληρη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3.000 διαδηλώσεις με σχεδόν 100.000 αστυνομικούς να παίρνουν μέρος στα μέτρα φύλαξης. Στόχος είναι να υπάρχει κλιμακούμενη χρήση μέσων από την ΕΛΑΣ.
Αρχικά θα υπάρχουν φραγμοί, ενώ τυχόν επιθέσεις θα απωθούνται σε πρώτη φάση με τη χρήση της ασπίδας.
Τα οχήματα εκτόξευσης νερού θα συμμετέχουν πλέον πιο ενεργά στα μέτρα ενώ τελευταία λύση θα αποτελούν τα χημικά και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψεις.
Όταν πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κλείνουν κεντρικές οδικές η κίνηση στον Κηφισό επιβαρύνεται κατά 1.000 ώρες ετησίως.
Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες του κέντρου βλέπουν με θετικό μάτι τις αλλαγές καθώς πολλές φορές έχουν έρθει αντιμέτωποι με φθορές και βανδαλισμούς.
Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας προβλέπεται και ειδικός χώρος για τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης που θα καλύπτουν της συγκεντρώσεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Την αντίθεσή της για τη διάταξη που αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι θα καλύπτουν τις δημόσιες συναθροίσεις – όπως περιγράφεται στο νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζει η ΕΣΗΕΑ ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.