Την απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια επανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δύο μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Πάντως η νέα διοίκηση Μπάιντεν έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα.
Λίγα μόλις 24ωρα προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για διήμερη επίσκεψη επανέλαβε το casus belli για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα με αυτά τα λόγια.
Ο Μεβλούτ Τσαβουσολγου είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος και χαιρέτησε την επανέναρξη των διερευνητικών, επικροτώντας μάλιστα τον μηχανισμό απεμπλοκής για την μείωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Θετικά προμηνύματα από τις ΗΠΑ
Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υποψήφιος υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (3+1).
Ενδεικτικό των ενισχυμένων σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας είναι η ανάρτηση του ΠΘ Κυριακού Μητσοτάκη στο Twitter, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Bob Menendez, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ένθερμο υποστηρικτή της Ελλάδας.
Ο Μπόμπ Μενέντεζ σε ομιλία του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων την Τετάρτη έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Τουρκία αποτελεί σημείο υψηλού ενδιαφέροντος.
Συμφωνία τη Δευτέρα για τα γαλλικά «γεράκια»
Στην επικύρωση της τελικής συμφωνίας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας, αναμένεται να προχωρήσουν την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Έλληνας ομόλογός της, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η συμφωνία αυτή συμπίπτει χρονικά με την επανέναρξη του 61ου κύκλου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι το μοναδικό ζήτημα στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, ενώ δεν υφίσταται ζήτημα δεσμεύσεων.
«Δεν συνομιλούμε για κυριαρχικά δικαιώματα», λέει η Ελλάδα
Η Αθήνα προσέρχεται με καλή πίστη στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, φροντίζοντας παράλληλα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Η αγορά των αεροσκαφών Rafale βελτιώνει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της ελληνική πλευράς.
Τη Δευτέρα θα υπογραφτεί και η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια των 18 πολεμικών αεροσκαφών.
Τη βασική θέση με την οποία προσεγγίζει τις συνομιλίες η Αθήνα επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ο Έλληνες ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, αναφέροντας ότι «Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία. Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα. Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση».
Με προσωπείο καλής θέλησης στις συνομιλίες η Τουρκία
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στοχεύει στο να εγκαταστήσει μια θετική ατζέντα με την ΕΕ, καθώς δεν θέλει τον Μάρτιο να είναι στην ατζέντα της Συνόδου και πάλι θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία. Επίσης δε θέλει να χρεωθεί μια αποτυχία στις διερευνητικές, αλλά δεν επιθυμεί να κάνει και εκπτώσεις στα θέματα που θα συζητήσει, ούτε κάνει πίσω στις θέσεις της, αν και χωρίς την επιθετική στρατηγική των τελευταίων μηνών.