Στην Ουάσιγκτον έχουμε νέα κυβέρνηση, αλλά το φάντασμα του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να «στοιχειώνει» την πολιτική ζωή του τόπου, και αυτό γιατί η χώρα εξακολουθεί να είναι διχασμένη για το πρόσωπό του.
Έτσι βλέπουμε να ξεδιπλώνεται αυτή τη στιγμή ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο, με φόντο την επικείμενη δίκη του στη Γερουσία για την καθαίρεσή του, την ώρα που μόλις το 51% των Αμερικανών φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την καθαίρεση.
Η προεδρική θητεία Τραμπ έχει λήξει, όμως μέσα από αυτές τις πολιτικές διεργασίες αναμένονται να κριθούν πολλά, τόσο για τη χώρα, όσο και για το μέλλον του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς διακυβεύεται το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορέσει να παίξει κάποιο ρόλο την επόμενη μέρα.
Αν καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά το 2004. Στη Γερουσία θα γίνει ουσιαστικά για μια πολιτική δίκη, για επίρριψη πολιτικών ευθυνών, ενώ δεν υπάρχουν ποινικές επιπτώσεις. Ωστόσο δεν αποκλείεται να κινηθούν και νομικά εναντίον του οι αρχές, στη συνέχεια.
Η δίκη θα ξεκινήσει τη δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου, και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.
Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική
Την ίδια ώρα, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που αυτή δεν συμμορφωθεί στο ζήτημα των S-400.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σημαντικές για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, και μίλησε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.