Μεγαλώνει η οργή στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των φαρμακο--βιομηχανιών. Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα κορωνοπάρτι στη Βρετανία και οι διαδηλώσεις αρνητών της πανδημίας στην Ισπανία.
Ένα νέο μέτωπο στη μάχη κατά της πανδημίας άνοιξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Astra Zeneca οι οποίες ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να παραδώσουν τα εμβόλια που έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις ως απαράδεκτες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον των εταιρειών.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στο Βέλγιο όπου, σύμφωνα με τις αρχές, έχουν παραληφθεί λιγότερες από τις μισές δόσεις που αναμένονταν.
Οι φαρμακευτικές επικαλούνται προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής. Σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης, η Pfizer σχεδιάζει να διανείμει λιγότερα φιαλίδια καθώς, όπως αναφέρει, έχει υπογράψει συμβόλαια για δόσεις, κι όχι φιαλίδια. Δεδομένου κάθε φιαλίδιο περιέχει μια επιπλέον δόση, δηλαδή 6 αντί για 5 που ήταν η αρχική εκτίμηση, περισσότερα εμβόλια φτάνουν σε περισσότερους ανθρώπους, υποστηρίζει η εταιρεία.
Σε καραντίνα έθεσαν την κλινική Χούμπολντ στο Βερολίνο οι γερμανικές αρχές.
Στο νοσοκομείο έχει σταματήσει η εισαγωγή νέων ασθενών, ενώ γιατροί και νοσηλευτές επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο προς και από τα σπίτια τους.
Διακόσιοι καλεσμένοι ενός παράνομου πάρτι στο κέντρο του Λονδίνου τρέχουν για να αποφύγουν την επιβολή προστίμων.
Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, σπρώχνουν και τραυματίζουν δυο αστυνομικούς. Στον ιδιοκτήτη βεβαιώθηκε πρόστιμο 13.000 ευρώ, ενώ στο χώρο μπήκε λουκέτο για τρεις μήνες.
Την ίδια ώρα στα βρετανικά νοσοκομεία περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή με αναπνευστήρες. Μόνο χθες περισσότεροι από 1.300 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση νέων περιοριστικών μέτρων στη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Βαλένθια, χιλιάδες αρνητές του κορωνοϊού διαδήλωσαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Ελάχιστοι φορούσαν μάσκες, ενώ δεν τηρούσαν αποστάσεις. Από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες τουλάχιστον, στη Μαδρίτη θα ισχύει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ. Εμπορικά καταστήματα και εταιρείες θα κλείνουν από τις εννέα.
Δραματική η κατάσταση στη Βρετανία
Στη Βρετανία η κατάσταση είναι δραματική. Ενδεικτικό της πίεσης είναι ότι στο Royal Hospital, οι 12 από τους 15 ορόφους φιλοξενούν αποκλειστικά ασθενείς με covid. 38.000 ασθενείς νοσηλεύονται συνολικά στα βρετανικά νοσοκομεία, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 98.000. Το πρόγραμμα του εμβολιασμού προχωράει ομαλά και γρήγορα, όμως το αγγλικό ΕΣΥ συνιστά σε αυτούς που ολοκλήρωσαν και τις δύο δόσεις να συμπεριφέρονται σα να έχουν τον ιό.